Lahana Fidesi Nasıl Dikilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

28 Kasım 2024 - 12:55

Lahana Fidesi Nasıl Dikilir?

Lahana Fidesi Nasıl Dikilir?
Son Güncelleme :

31 Ağustos 2021 - 17:05

126 views

Lahana ekim zamanı, çeşidine göre değişebilir. Yaz için ve kış mevsiminde dikilen lahana türleri bulunuyor. Bu durum bir sene içerisinde yaklaşık iki sefer lahana hasatı yapılması anlamına geliyor. Dikim dönemi farklılaşan lahana türlerinin sıcağa ve soğuğa karşı dayanıklılığı da farklılaşabilir.

Bahar ayında dikilen lahana türü, don olaylarına karşı daha dayanıksızdır. Dona maruz kalan fide gelişemez. Son don olayları, özellikle kıştan bahara geçerken mevsim geçişinde yaşanan bir doğa olayıdır. Son don olarak bilinen bu olay, erken ekilen ya da dikilen bitkilerin dayanıklı olmayanları üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Bahar ayında dikilen lahana da son don olaylarından olumsuz şekilde etkilenen bir bitkidir.

Lahana Ekimi İçin En Uygun Zaman Ne Zamandır?

Zamanlama, her bitki için önemli bir faktördür. Doğru zamanda ekim – dikim yapılması bitkinin doğru şekilde gelişmesine yardımcı olur. Bu durum hasat döneminin de doğru zamanda yapılmasına neden olur. Yaz hasatı olacak lahana fideleri, ilkbahar ortası gibi dikilirken, kış hasatı yapılacak lahana fidelerinin ekimi ise yaz sonu gibi yapılır.

Tohumdan Fide Elde Edilerek Dikilir

Lahananızı isterseniz doğrudan toprağa ekerek lahana üretebilir ya da tohumları yastıklarda geliştirip sonradan arazinize ekebilirsiniz. Her iki durum da lahana üretimi elde edebileceğiniz bir yoldur ancak tohumun doğrudan toprağa ekilmesi diğer yönteme göre daha fazla risk barındırır.

Doğrudan toprağa ekilen tohumun toprak içinde çimlenme süreci yastıklarda üretilen tohumlara göre daha uzun sürebilir. Değişen iklim koşulları, soğuk havalar tohumun gelişimi üzerinde etkili birer faktördür.

Yastıklara ekilen lahana tohumları, ekildikten sonra yaklaşık 18 – 38 gün sonra toprağa dikilmeye hazırdır. Dikilecek fidenin boyutu yaklaşık 10 – 13 cm kadar uzar. Fide üzerinde bulunan yaprak sayısı 3 – 4 adettir.

Fideler Arası Mesafe

Dikime hazır hale gelen fideler, toprak işlenip karık çekildikten sonra dikilebilir. Açılan çukurların arası 40 – 70 cm kadar olmalıdır. Her bir sıranın mesafesi ise 60 – 90 cm olacak şekilde ayarlanır. Fideler arası mesafe iyi ayarlanmalıdır. Birbirine yakın olan lahanaların başları yakın olmaları durumunda küçülebilir.

Lahana Fidesi Ne Zaman Dikilir?

Lahana fidesi nasıl ekilir, ne zaman ekilir? Lahana fidesi ekilirken nelere dikkat etmek gerekir? lahana fidesinin ekim zamanı geldiği nasıl anlaşılır? gibi sorulara üreticiler tarafından cevap aranır. Lahana, ülkemizde uzun zamandır ekimi yapılan bir bitkidir. Sağlık açısından faydaları saymakla bitmez. Ayrıca mutfağımızda da kullandığımız farklı türde çeşitlerini yaptığımız bir bitkidir. Tüketim talebinin fazla olması, lahana üretimini de desteklemektedir.

Peki, Lahana Fidesi Ne Zaman Dikilir?

 Tüketime olan bu talep lahana üretimini yoğunlaştıran bir etmendir. Ekonomik gelir elde eden çiftçimizin yanı sıra vatandaşımız da sahip olduğu toprak parçasına lahana ekimi ya da dikimi yaparak üretmektedir. En verimli lahana üretimi için ekim öncesi, ekimde ve ekim sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.

Bu hususlardan ilki toprak hazırlığıdır. Lahana fidesinin ya da tohumunun ekimi gerçekleşmeden önce toprağın işlenerek ekim – dikim işlemine hazır hale getirilmesi gerekir. Toprak işlendiğinde hava alması sağlanır. Toprakta olan tabakalar kırılır ve sert tabaka kırılmış olur. Böylelikle fidelerin kökleri kolayca toprak içerisinde ilerleyebilir.

Toprak İşlenirken Gübreleme İşlemi Yapılabilir

Toprak hazırlık aşamalarından biri de toprağın gübrelenmesidir. Toprağa sürme işlemi uygulanırken, gübreleme işlemi de yapılarak toprağın kaybettiği besin değeri geri kazandırılmaya çalışılır. Gübreleme işlemi ile besin değeri yükselen toprak, bitkinin daha verimli olmasına yardımcı olur. Gübre çeşidi olarak, yanmış ahır gübresi tercih edebilirsiniz. Kimyasal gübre olarak ise toprak analizi yaptırarak gübre uygulaması yapmanız gerekir.

Lahana Çeşidi ile Dikileceği Zaman Uygun Olmalıdır

Lahana kış sebzesi olarak bilinen bir bitkidir. Ancak hem ilkbahar döneminde hem de sonbahar döneminde dikilebilir. Bu çeşitliliği, lahananın ekim dönemlerini ve hasat dönemlerinin değişmesine neden olabiliyor. Yaz hasatı için ekilen lahana ilkbahar ayında dikilirken, kış ayında hasat edilecek ise sonbaharda dikilir.

Baharda ekilen lahananın dona karşı dayanıklılığı oldukça düşüktür. Bu nedenle son donlar yaşandıktan sonra ekilmelidir.

Yastıklara edilen lahana tohumları yaklaşık 18 – 38 gün sonra dikim için hazır hale gelirler. Fidenin ana 3 – 4 yaprağı olması dikime hazır olduğu anlamına gelir.