Mandalina Ağacı Nasıl Budanır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

26 Kasım 2024 - 18:31

Mandalina Ağacı Nasıl Budanır?

Mandalina Ağacı Nasıl Budanır?
Son Güncelleme :

02 Aralık 2021 - 10:41

1.111 views

Mandalina yetiştiriciliğinde verimli bir üretim süreci geçirilmesini sağlayan bazı faktörler vardır. Bu faktörler doğal faktörler ve kültürel işlemler olarak ifade edebiliriz. Doğal faktörler, iklim ve toprak unsurlarını içerir. İlk olarak iklim faktörü, mandalina yetiştiriciliğinde oldukça önemlidir. İklim konusunda seçici bir bitkidir. İklim isteği karşılanmaması durumunda, mandalina büyüme ve gelişme süreci beklenilen gibi ilerlemez. Ayrıca verim konusunda da düşük olurlar. Bu nedenle mandalina yetiştiriciliği yapmayı düşünüyorsanız, bölgenizin iklimsel özelliklerine göre karar vermelisiniz. 

Diğer bir faktör olan toprak faktör de üretim konusunda önemli bir yere sahiptir. Toprak konusunda seçici bir yapıya sahip olan mandalina bitkisi, hafif ve ağır topraklarda verimli bir şekilde yetişmez. Bu nedenle tınlı-killi ya da tınlı-kumlu topraklar mandalina yetiştiriciliğinde tavsiye edilen toprak çeşitlerindendir. Verim ve kaliteyi etkileyen diğer bir faktör ise kültürel işlemlerdir. Bu işlemlere bakım işlemi de diyebiliriz. Sulama, gübreleme, budama, yabancı otla mücadele gibi işlemler bakım işlemleri arasında sayılabilir. Peki mandalina ağacı nasıl budanır? Mandalina ağacı ne zaman budanmalıdır? Budama işlemi yaparken nelere dikkat edilmelidir? 

Budama İşlemi Neden Yapılır? 

Tarımsal üretim sürecinde genellikle ağaçlı bitkilerde yaygın olarak yapılan bakım işlemlerinden biri budama işlemidir. Budama işlemleri, yapılış amacına göre farklı şekilde gerçekleşebilir. Genel olarak budama, fazlalık dallardan kurtularak ağacın daha rahat bir şekilde üretim yapmasını sağlamak için yapılan bir bakım faaliyetidir. Budama işlemi yapılmaması durumunda ağaçtaki dal yoğunluğu artar. Bu da ürünün fazla olmasına ama niteliksiz olmasına sebep olabilir. Ya da dal yoğunluğundan dolayı ağacın vereceği verim oranı azalabilir. Bu gibi verimi etkileyen durumlardan dolayı budama işlemi yapılması gerekir. Ayrıca budama işlemi, ağacın kendini yenilemesi için de yapılır. Zarar gören dalların budanması, ağacın kendini yenilenesine yardımcı olur. 

Mandalina ağacına budama işlemi yapılmasının bazı sebepleri vardır. Bu sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz; 

  • Budama işlemi yapılması, ağacın gereksiz dallardan kurtulmasına yardımcı olur. Böylece mandalina ağacı dengeli ve düzenli bir şekilde büyür. Dalların azalmasını sağlar, ayrıca dalların düzenli dağılmasına yardımcı olur. 
  • Sürgün ve yaprak oluşturma gibi dönemlerin düzenli bir şekilde gerçekleşmesine olanak tanır. Bu durum, mandalina ağacının daha verimli olmasını sağlar.  
  • Ayrıca budama işlemi yapılması, ağacın daha iyi güneş almasını mümkün kılar. Dalların yoğunluğu, mandalina ağacının tam olarak her kısmının güneş almasına engel olabilir. Budama işlemi ile ağaç, fazlalık dallarından kurutulmuş olur. Güneş ışını yeteri kadar almayan mandalina ağaçlarının meyveleri verim ve kalite açısından yetersiz kalabilir. Bu nedenle ağacın yeteri kadar güneş ışını alması oldukça önemlidir. 
  • Budama işlemi, meyvenin görünümünü de doğrudan etkiler. Budama işlemi yapılmayan ağaçların meyvelerin iriliği ya da şekli beklenilen kalitede gerçekleşmeyebilir. Budama işlemi yapılan mandalina ağacının meyvelerinin iriliği ve şekli standardı karşılayacak düzeyde oluşur. 
  • Ayrıca budama işlemi yapılması, hastalıklarla ve kuru dallarla mücadele edilmesini sağlar.  

Mandalina Ağacı Ne Zaman Budanır? 

Mandalina ağacı için en ideal budama zamanı, ilkbaharda yapılır. Özellikle ilkbaharda son don olayları yaşandıktan sonra budama yapılması tavsiye edilir. Don olayı, mandalina ağacını olumsuz etkileyen bir hava koşuludur. Don yaşanmadan önce budama yaparsanız, budanan yerlerden ağaç yara alır. Ağacın solmasına bile sebep olabilir. Bu nedenle ilkbaharda, son don olayı geçtikten sonra mandalina ağacınızı budayabilirsiniz.  

Budama işlemi; 

  • Şekil budaması 
  • Genç ağaç budaması 
  • Verimli ağaç budaması 
  • Verimsiz ağaç budaması 
  • Zarar görmüş ağaların budanması 

olarak farklı şekillerde budama işlemi yapılmaktadır.