Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan turunçgillerden biri olan mandalina, severek tükettiğimiz kış meyveleri arasında yerini alır. Ülkemizin sadece belli bir bölgesinde ticari amaçlı yetiştiriciliği yapılan mandalina iklim ve toprak yapısı açısından oldukça seçici bir meyvedir. Verimli bir üretim süreci elde etmek istiyorsanız, öncelikle bu doğal faktörlere dikkat etmelisiniz. Mandalina yetiştiriciliğinde önemli olan bir diğer konu ise bahçe tesisidir. Bahçe tesisi yapılacak arazinin seçilmesi doğrudan doğruya verimi etkileyen bir faktördür.
Ülkemizde yapılan mandalina yetiştiriciliğinde beklenilen verim oranının elde edilmemesinin sebeplerinden biri olarak bahçe tesisi yapılacak arazinin uygun seçilmemesini örnek olarak verebiliriz. Üretim yapılacak arazinin uygun seçilmesi, verim ve kalite için önemli bir unsurdu. Ağaçlı meyveler için yanlış arazi seçimi yapılması uzun vadeli zarar görmenize sebep olabilir. Çünkü bahçe tesisi meyvenin çeşidine göre uzun vadeli bir yatırım olarak söylenebilir. Her yıl tekrar ekim- dikim işlemi yapılmadığı için, tek seferde yapılarak 10- 20 yıl kadar sürebilir. Uygun yer seçilmemesi mandalinadan istediğiniz verimi bir türlü alamamanıza sebep olabilir. Bu nedenle bahçe tesisine başlamadan önce öncelikle şu faktörlere dikkat etmelisiniz;
- İklimsel özellikler
- Toprak özellikleri
- Tür seçimi
- Dikim Hazırlığı
- Bakım İşlemleri
İklim ve Toprak Özellikleri
İklimsel özellik, her tarımsal ürün için önemli olduğu gibi mandalina üretiminde de oldukça önemlidir. Sıcaklık oranı, yağış ve nem miktarı ve rüzgarlar mandalina yetiştiriciliğinde dikkat etmeniz gereken konular arasındadır. Sıcaklık faktörünün bu kadar önemli olmasının sebeplerinden biri donlardır. Yaşanan don olayları, mandalina ağacına kolayca zarar verebilir. Soğuğa karşı dayanıklılık düzeyleri oldukça düşüktür. Bu nedenle sıcaklık değerlerinin düşük olduğu bölgelerde mandalina üretimi yapılması tavsiye edilmez.
Yağış miktarı ve nem faktörü, mandalina yetiştiriciliğinde önemli olan bir diğer özelliktir. Mandalina, üretim sürecinde suya ve neme ihtiyaç duyan bir bitkidir. Bu nedenle mandalina tesisi kurulacak bölgenin yağış durumuna bakılması gerekir. Yağış miktarının yetmediği durumlarda sulama takviyesi yapılması gerekir. Rüzgâr faktörüne de kısaca değinelim. Burada önemli olan bahçe tesisinin yönüdür. Hızlı esen rüzgarlarla maruz kalan bahçede ağır tahribat oluşabilir. Ağaçlarının dalları kırılabilir. Özellikle çiçeklenme döneminde gerçekleşen rüzgarlar tozlanmayı kolaylaştırsa da yaz döneminde esmesi meyve ve yaprak kaybına sebep olabilir.
Mandalina tesisi kuracağınız araziye karar vermeden önce toprak analizi yaptırmalısınız. Çünkü mandalina, üretim sürecinde gübre desteğine ihtiyaç duyar. Yıllık gübreleme planını çıkarmak için toprak analizi yaptırıp, toprakta eksik bulunan besin değerine göre gübre almak verimli bir üretim süreci geçirmenize yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra mandalina toprak konusunda seçici bir meyvedir. Tınlı – killi ve tınlı- kumlu topraklarda mandalina yetiştiriciliği verimli bir şekilde yapılabilir. Ağır ya da hafif toprak tipleri yerine, bu toprakları tercih edebilirsiniz.
Tür Seçimi
Mandalina bahçe tesisi kurmayı düşündüğünüz bölgede üretilmeye en uygun hangi tür olduğunu, öncelikle öğrenmeniz gerekir. Çünkü mandalina türlerine göre yetiştirme koşulları değişkenlik gösterebiliyor. Bu nedenle yukarıda sayılan faktörler uygunsa, yetiştireceğiniz mandalinanın türüne karar vermelisiniz. Bu kararı alırken, bu konuda uzman birinden tavsiye almanızı öneririz. Çünkü bahçe tesisi kurulan üretim modelleri uzun vadeli bir yatırım gerektirir. Tam verim dönemine geçmesi gereken zamanda mandalina ağacı beklenen verimi karşılamazsa bu finansal açıdan sizi büyük zarara uğratabilir.
Özellikle üretim amacı ticaretse, üreteceğiniz mandalina türü konusunda oldukça seçici olmalısınız. Mandalina fidanı tedarik edeceğiniz yerin bu konuda güvenilir olduğuna dikkat edin. Kâr amacı ile size yanlış fidan satmayacak yerlerden tedarik edin.