Ülkemizde üretimi yapılan ve kış aylarında bolca tüketilen meyveler arasında yer alan mandalina meyvesi, iklim ve toprak açısından oldukça seçici bir meyvedir. Özellikle iklim konusunda bu kadar seçici olması, sınırlı alanda yetiştirilmesinin en temel sebeplerinden bir tanesidir. İklim olarak Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde yetiştiriciliği yapılan mandalinanın toprak isteği nasıldır? Hangi topraklar mandalina yetiştiriciliği için uygundur? Bu gibi sorular üreticilerimiz tarafından merak edilen sorular arasında yerini alır.
Toprak faktörü, üretim verimliliği ve kalitesi için oldukça önemli bir unsurdur. Özellikle toprak konusunda seçici olan bitkiler için, hangi topraklar yetiştiriciliği için uygun, bunu bilmek gerekir. Bu nedenle yapmanız gereken ilk işlemlerden biri üretmeyi düşündüğünüz ürün hakkında bilgi sahibi olmaktır. İklim konusunda uygunluk varsa sonrasında toprak uygunluğuna bakabilirsiniz. Çünkü toprak tipi uygun olmayan ürünlerin verimliliği beklenen seviyede olmayabilir.
Mandalina Meyvesinin Toprak İsteği Nasıldır?
Mandalina meyvesi, toprak tipi açısından oldukça seçici bir yapıya sahiptir. Mandalina bahçesi kurulacak arazinin toprak yapısı ne çok hafif ne de çok ağır toprak yapısına sahip olmalıdır. Çünkü hafif toprak yapıları, fazla geçirgen olduğu için nemi uzun süre muhafaza edemezler. Bu yüzden bitki topraktan nem ihtiyacını karşılamakta zorlanır. Aslında hafif topraklar, mandalina ağacının köklerinin ilerlemesi açısından ideal bir topraktır. Ancak hafif topraklarda üretim yapılması durumunda sulama ve gübreleme işlemini çok sık aralıklarla yapmanız gerekir.
Ağır topraklar, belli başlı bitkiler dışında zaten üretim noktasında fazla verim alınamayan toprak çeşididir. Ağır topraklar, süzgeçli bir yapıya sahip değildir. Havalanmanın pek mümkün olmadığı, sık topraklardır. Toprağın sık bir yapıya sahip olması, mandalina ağacının köklerinin ilerlemesini zorlaştırır. Köklerin yeterli solunumu yapmasına engel olur. Bunun yanı sıra yapısından dolayı nemi çokça hapseder. Bu da mandalina ağacının köklerinde neme bağlı hastalıkların oluşmasına sebep olur. Bu sebeple mandalina bahçesi kurmayı düşündüğünüz toprağın ağır toprak olmamasına dikkat edin. Çünkü bu durum mandalina meyvesinin veriminin ve kalitesini önemli ölçüde etkiler.
Mandalina yetiştiriciliği için en uygun toprak tipi hangisidir?
Tınlı – Kumlu /Killi – Tınlı Topraklar En Uygun Toprak Tipidir!
Mandalina yetiştiriciliği için en uygun olan toprak tipi, tınlı- kumlu ya da killi- tınlı toprakların olduğunu söyleyebiliriz. Killi-tınlı toprak için şunu diyebiliriz ki, mandalina yetiştiriciliğinde uygun olan toprak tiplerinden biridir. Ancak burada önemli olan husus, topraktaki kil miktarıdır. Killi tınlı toprakların yapısında bulunması gereken en ideal kil oranı %10’dur. Bu oran %20’lik orana sahip olduğunda topraklarda mandalina yetiştiriciliği yapılamaz. Çünkü kil oranının yüksek olduğu topraklarda havalanmaz fazla olmaz. Toprak, ağır toprak formatını alır. Bu toprak yapısında zaten mandalina yetiştiriciliği verimli bir şekilde yapılmaz.
Tınlı-kumlu topraklarda da aynı durum kum oranı için geçerlidir. Kum oranın fazla olması, toprağın fazla geçirimli olmasına sebep olabilir. Toprağın gevşek yapılı olması, havalandırma açısından verimli olsa da sulama ve gübreleme işleminin sıkça tekrarlanmasına yol açabilir. Tınlı-kumlu toprakta kum oranı %50’lerde falan olmalıdır. Bu orandan fazla olması toprağın hafif yapılı olmasına sebep olur.
Üretim yapacağınız toprak için dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da toprağın kireç oranıdır. Bahçeyi kuracağınız toprağın yapısında kireç oranı en fazla %40 oranında olmalıdır. Bu oranın yukarısında olması durumunda toprak verimsiz hale gelir. Ayrıca toprağın yapısının asidik-nötr yapıya sahip oluşu mandalinanın verimli şekilde üretilmesine yardımcı olur. Bahçe tesisi yapılacak toprağın taban suyu seviyesi, 1 metre derinlikte bulunması önemlidir.