Ülkemizde yapılan tarımsal üretimde verimi arttırmak için farklı uygulamalar ile üretim süreci desteklenmektedir. Üretime verilen desteklerden biri de şüphesiz gübre desteğidir. Gübre desteği hem toprağın hem de bitkinin verimli bir şekilde büyümesi için uygulanır. Ülkemizde kullanılan gübreler organik ve ticari gübre olarak 2 grupta incelenebilir.
Ticari Gübrelerden Biri De Map Gübresidir
Ticari gübreler, besin maddeleri kadar kimyasal maddeler karıştırılarak oluşturulan gübrelerdir. Hammadde olarak bulunan gübreler aynı zamanda birbirlerine karıştırılarak kompoze haline getirilerek yeni bir karışım gübre elde ediliyor. Oluşum aşaması göz önünde bulundurulduğunda Map gübresi ile ilgili olarak kompoze gübre olduğu söylenebilir.
Map gübresi, mono amonyum fosfatın kısaltılmış halidir. Map gübresinin içerisinde %11 Azot, %48- 55 Fosfor, %2 Kalsiyum %0.5 Magnezyum, 1-3 kadar kükürt bulunur. Farklı maddelerin karışımından oluştuğu için Map gübresi kompoze gübre olarak değerlendirilir.
Suda Kolayca Çözünebilir
Map gübresi, suda kolayca çözünebilen bir gübredir. Suyla temas etmesi durumunda kolaylıkla çözünebilir ve toprağa karışabilir. Bu özelliği sayesinde damlama sulama yöntemi kullanılarak gübreleme işlemi yapılmasına uygun bir gübre çeşididir.
İçerisinde Yüksek Miktarda Fosfor Bulunur
Map gübresi, fosfor maddesi açısından zengin bir gübredir. Map gübresi uygulandığında özellikle bitkilerin fosfor ihtiyacını germekte yardımcı olabilir. Ayrıca Azot açısından da zengin bir gübredir.
Map gübresinin nem çekme gibi bir özelliği yoktur. Üretim sürecinde doğrudan uygulanabilen bir gübre çeşididir. Ayrıca içerisinde bulunan besin maddelerinden dolayı hammadde olarak kullanılabilir. Oluşumunda farklı bileşenler bulunduğu için kompoze gübre grubunda yer alır.
Map gübresinin içerisinde Azot ve Fosfor bulunduğunu söylemiştir. Ancak miktar olarak Fosforun fazla, Azotun az olması sebebi ile fosfor ihtiyacı duyan ekinler için tercih edilebilir. Suyla teması durumunda kolayca çözünebilen bir gübre çeşidi olduğu için toprağa doğrudan karışır ve bitkilerin köklerine nüfuz eder.
Bitkiler için besin takviyesi olarak değerlendirilebilecek bir gübre çeşididir. Özellikle bitkilerde çiçeklenmeyi arttırır ve meyve gelişimini yüksek oranda olumlu yönde etkiler. Meyve oluşum dönemlerinde Map gübresini uygulayarak ekinin daha verimli olmasını sağlayabilirsiniz.