Ülkemizde yapılan tarımsal üretim faaliyetlerinden farklı gübre çeşitleri kullanılarak verim arttırılmaya çalışılmıştır. Ancak her bir gübrenin sağladığı farklı avantajlar vardır. Gübrelerin içinde bulunan maddeler sayesinde toprağa ve bitkiye farklı faydalar sağlamaktadır.
Yine de üretime başlamadan önce toprak analizi yaptırmanızı tavsiye ederiz. Her ne kadar gübrelemenin avantajlarından bahsetsek de yanlış gübre kullanımından dolayı ürününüz zarar görebilir. Ticari gübrelerin içerisinde bulunan kimyasallar yanlış kullanım sonucunda üretim sürecinin olumsuz etkilenmesine neden olabilir.
Peki üreticimiz neden Map gübresini tercih etmelidir?
Map Gübresinin Kokusu Yoktur!
Gübreleme işlemi yapılırken kokusu yoğun olan gübreler, üreticiyi rahatsız eder bazı hastalıkların oluşmasına neden olabilir. Ancak Map gübresinin kokusu yoktur. Kokusuz olduğu için, kokusu ile üreticiyi rahatsız eden gübre çeşitlerinden daha avantajlıdır. Map gübresi ile temas halinde üreticimizin cildi zarar görmez. Hem kokusuz hem de cilde zarar vermediği için üreticimiz tarafından tercih edilebilir.
Ağır Metaller İçermez
Map gübresinin içerisinde sodyum, klor ve ağır metaller içermez. Bu gibi maddeleri içermeyişinden dolayı ekine zarar verme gibi bir durum söz konusu değildir. Üreticilerimiz tarafından tercih edilmesinin en önemli sebebi budur.
Sodyum, klor ve ağır metaller içeren gübreler, kullanım sonrası ekinlerin zarar görmesine sebep olabilir. Map gübresi bu açıdan diğer gübrelerden avantajlıdır.
Map gübresinin içerisinde farklı elemenler bulunmaktadır. Ancak en fazla fosfor ve azot bulunur. Map da bulunan azot, amonyum azot formundadır. Map gübresi kullanıldıktan sonra bitki ihtiyacı olan azotu bu sayede kontrollü bir şekilde alır.
Damlama Sulama ile Uygulanabilir
Map gübresi, suda kolay çözünebilir bir yapısı vardır. Suyla temas etmesi durumunda kolaylıkla çözünebilir ve suya karışabilir. Bu durum Map gübresinin kullanım yöntemlerinde farklı alternatifler sunulmasına yol açmıştır.
Map gübresi suda kolay çözünebildiği için damlama sulama yöntemi ile kullanılabilir. Damlama sulama yöntemi ile kullanılan Map gübresi toprağın pH derecesini dengesini sağlarken ayrıca toprağa kolayca işlenmesini sağlıyor. Suya karışan Map gübresi kolaylıkla toprağa karışır.
Map gübresi, kalsiyum ve magnezyum içeren gübrelerin dışında suda eriyebilen her gübreyle karıştırılarak kullanılabilir.