Mayıs böceği, fındık yetiştiricilerin kâbusu olarak üretim sürecini olumsuz yönde etkileyen zararlılardan biridir. Hızlı bir şekilde üretim sürecine katılır ve yapraklara zarar vererek düzenli bir şekilde ağacın hava almasını engeller.
Mayıs Böceğinin Görüntüsü Nasıldır?
Erişkin bir mayıs böceği, kızıl kahverengi geçişleri olan bir kanat kısmına sahiptir. Yetişkin mayıs böceğinin boyu yaklaşık 2.5 – 3 cm arasındadır. Kafa kısımlarında antenler bulunur. Erkeklerin antenleri dişilerin antenlerinden daha büyük ve yelpazelidir. Kanat kısmında paralel şeklinde uzanan çizgiler vardır. Mayıs böceğinin gövde kısmında bölmeli bir görüntü hakimdir ve 5 adet beyaz leke bulunur.
Mayıs böceğinin yumurtası oval şekildedir. 2 mm’lik bir boyuta sahiptir ve krem renktedir. Mayıs böceği larvası, kıvrımlı bir yapıya sahiptir. Görüntü olarak “C” harfine benzer, beyaz renktedir. Larvaların son kısmı vücuduna göre daha büyüktür ve siyah renktedir.
Mayıs Böceği Nisan – Mayıs Aylarında Görülür
Mayıs böceği adının da ifade ettiği gibi genellikle sıcaklığın artmaya başladığı nisan mayıs aylarında toprağın altından çıkar ve uçmaya başlar. İlk olarak dişi mayıs böcekleri toprak yüzeyine çıkar daha sonra erkekleri çıkar. Topraktan çıkış süreci yaklaşık 20 gün kadar devam eder. Topraktan çıkan mayıs böcekleri 1 ay sonra üremeye başlayarak çoğalmaya başlarla.
Erişkin bir mayıs böceğinin yumurta sayısı neredeyse 60 adettir.
Üreme döneminde çoğalma dönemine geçen mayıs böcekleri 2 ay kadar toprağın üzerinde yaşamaya devam eder. Bu süre içerisinde fındık yapraklarını kendilerine yaşam alanı olarak belirlerler. Gerekli besin ihtiyaçlarını fındık yapraklarından karşılayarak yaşamlarına devem ettirirler.
Toprak üzerinde geçirdikleri bu süreç içerisinde fındık üretimine zarar verirler. Çok hızlı zarar verdikleri için, üreticilerin mayıs böceklerine hemen müdahale etmeleri gerekmektedir.
2 Ay Sonra Toprak Altına Dönüş
Mayıs böcekleri mayıs aylarında ortaya çıkar ve yaklaşık 1 ay sonra üremeye başlar. Yumurtalar larva haline geldikten sonra yaklaşık 2 ay kadar toprak üstünde yaşarlar. 2 ay sonra ikinci yaşam dönemlerine başlarlar ve kışı atlatabilmek için toprağın altına tekrar girerler.