Fındık üretimi, ülkemizde yapılan bir tarımsal uygulama olup devlet tarafından teşvik edilen bir üretim sürecidir. Dünya üzerinde fındık yetiştirilen yerler geniş bir alana sahip değildir. Ancak fındık tüketimi ve kullanım alanları fındık üretiminin devamlılığını sağlamak ister.
Fındık üretimi, ülkemizde yoğun olarak yapılan tarımsal faaliyetlerden biridir. İhraç edilen bir besin olduğu için fındık üretimi verimli ve kaliteli bir şekilde devam ettirilmeye çalışılır.
Fındığın Zararlısı Olarak Mayıs Böceği
Fındığın verimli ve kaliteli bir şekilde üretilebilmesi için fındık bakımına dikkat edilmesi gerekir. Dikkat edilmediği zaman zararlılara ve hastalıklara fırsat verilmiş olur. Mayıs böceği, fındığa zarar veren, üretim miktarında ciddi derecede düşüş olmasına sebep olan, fındık ağacının zarar görmesine sebep olan bir böcektir.
Yaşam alanı olarak kendilerine fındık yapraklarını seçerler ve toprak üzerinde kaldıkları süre zarfında yaprakları sömürerek hayatta kalmaya çalışırlar. Bu nedenle fındık yaprakları zarar görür ve yapraklar görevlerini tam olarak yerine getiremez.
Mayıs Böceği Ne Gibi Zararlar Verir?
Mayıs böceği, daha mayıs böceği formatına geçmeden larva halindeyken zarar vermeye başar. Ancak bu zarar fındık yapraklarına değil ot köklerine verilerek başlanır. Toprak yüzeyine çıkmadan önce larva halinde toprak altında bulunan mayıs böcekleri, ot kökleri ile beslenir. Otların köklerinin zarar görmesine sebep olur.
Toprak altı dönemde fındık ağacına zarar verdikleri pek söylenemez. Genel olarak yaşamlarını devam ettirmek için toprak altında bulundukları bölgedeki otların kök kısımlarına zarar vererek yaşamlarına devam ederler.
Büyüyen larvalar ot köklerinin yetersiz kalması durumunda toprağın daha derinlerine gider ve ağaç köklerine ulaşır. Ağaç köklerinden beslenmeye başlayan larvalar, artık fındık ağacına zarar vermeye başlar .
Fındık Köklerine Nasıl Zarar Verebilir?
Büyüyen larvalar beslenmek için fındık köklerini kendilerine besin maddesi olarak seçer ve köklerin tahribatına sebep olur. Ayrıca toprağın üstüne çıktıklarında da fındık yapraklarına ve çiçeklerine zarar verir.
Görülen tahribat sonucunda fındık ağaçlarında kurumalar meydana gelir. Ek olarak yapraklar yok olur ve çiçeklenme döneminde büyük hasara neden olur.