Her yıl güncelliğini koruyan haberlerden biri de mazot gübre desteğidir. Üretim yapan vatandaşlarımız mazot, gübre desteğinin ne zaman olacağının, nasıl başvuru yapacağının merakı içerisinde. Mazot gübre desteklerinin ne zaman yatacağı ise üreticilerimiz tarafından internette araştırılan konuların başında geliyor. Üreticilerimizi yakından ilgilendiren 2022 mazot gübre desteği ne zaman yatacak?
Üreticilerimiz tabiri caizse dört gözle mazot gübre desteğini bekliyor. Yeni yılla birlikte artan mazot ve gübre fiyatları en çok üreticimizi etkiledi. Özellikle gübre fiyatları, 2021 yılının sonlarına doğru artış yaşarken, 2022 yılı ile birlikte fiyatlarda tekrar zam yaşanması çiftçilerimizi isyan ettirdi. Gübrede yaşanan fiyat artışının yanı sıra mazot fiyatlarına zam gelmesi, üreticilerimizin finansal olarak sıkıntı yaşamasına neden oldu.
Bu nedenle çiftçilerimiz T.C Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yapacağı açıklamaya kulak kesilmiş durumdadır. Ülkemizde pek çok vatandaşımız geçimini tarımsal üretim yaparak geçirmeye çalışıyor. Mazot ve gübre fiyatlarındaki artış, ürettiği malin maliyetini kurtaramaması çiftçilerimizin devletten alacağı desteği araştırmasına ve dikkatle takip etmesine yol açtı. Peki destek ödemesi ne zaman gerçekleşecek?
2022 Yılı Mazot Gübre Desteği Ne Zaman Ödenecek?
T.C Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2022 yılı için üreticimize verilecek olan mazot gübre desteğinin ne zaman verileceği henüz açıklanmadı. Konu ile ilgili açıklamanın Bakanlık tarafından Mart ya da Nisan aylarında netlik kazandırılacağı düşünülüyor. Tarımsal destek ödemesine başvuru yapan çiftçilerimizden destek şartlarına uygun olanlar, bu destekten yararlanabilecek. Şartları taşımayan çiftçilerimiz ise destekten muaf tutulacak.
Çiftçilerimizin mazot gübre desteğinden yararlanabilmesi için öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ne kaydını yaptırmasını gerekiyor. Sisteme kaydınızı yaptırdıktan sonra bulunduğunuz İl/İlçe Tarım Müdürlüklerine giderek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Mazot Gübre Desteği Ne Kadardır?
T.C Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alınan bilgiler doğrultusunda; buğday, arpa, çavdar, yulaf için dekar başına 19 TL mazot, 8 TL gübre toplamda 27 TL destek verilmektedir. Çeltik, kütlü pamuk için ise 62 TL mazot, 4 TL gübre desteği veriliyor. Nohut, kuru fasulye ve mercimek için 22 TL mazot, 4 gübre desteği; patates için ise biçilen miktar 27 TL mazot, 4 TL gübre desteğidir.
Ayrıca yağlık ayçiçeği ve soya için toplamda 30 TL toplam destek verilirken, dane mısır için toplam destek 29 TL’dir. Kuru soğan, kanola, aspir, yaş çay, fındık, yem bitkileri için verilen toplam destek 21 TL’dir. Son olarak zeytin ve diğer ürünler için mazot desteği 15 TL, gübre desteği dekar başına 4 TL olarak belirlenmiştir. Nadas için üreticimizin alacağı destek miktarı, dekar başına 8 TL’dir. Toprak analizi yaptırmak isteyen çiftçilerimiz her 50 dekar başına 40 TL destek alırken, katı organik-organomineral gübre desteği de dekar başına 10 TL’dir.
Toprak analizi yaptırmak isteyen çiftçilerimizin 50 dekar ve üzeri parselleri ÇKS’ye kaydettirmesi gerekiyor. Ayrıca toprak analizi bakanlık tarafından yetkilendirilen kişiler tarafından yapılması zorunludur. Aksi takdirde toprak analiz desteği almanız mümkün değildir. Görevlendirilen personel aldığı numuneler başına ödeme alabilirsiniz.