Mikro Sulama Yöntemi Nedir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

23 Kasım 2024 - 09:29

Mikro Sulama Yöntemi Nedir?

Mikro Sulama Yöntemi Nedir?
Son Güncelleme :

04 Ekim 2022 - 9:33

135 views

Mikro sulama yöntemi, bitkilerin ufak başlıklar yardımı ile ağaç altından sulanmasıdır. Peyzaj bitkilerinin sulaması için sıklıkla tercih edilen mikro sulama yöntemi ile bitkilerin sulama ihtiyacı giderilmektedir.

Doğal yolların yetersiz kaldığı anlarda bitkilerin düzenli sulanması için kullanılan üç ayrı yöntem vardır. Damla sulama, yağmurlama sulama ve mikro sulama yöntemleri olarak bilinen bu üç sistem sayesinde sulama çalışmaları daha düzenli ve kontrollü olur. Bitkilerin sulanmasında köklere gelecek şekilde topraktan sulama ya da yukarıdan fıskiye yardımı ile bitkileri üstten sulanması olarak farklı yöntemler vardır. Her sulama sisteminin kendi içerisinde farklı özellikleri açığa çıkarması farklı niteliklere sahip bitkiler için alternatif oluşturur. Kimi bitkiler yaprak kısmını su geldiği anda solması mümkünken, bazı bitkiler için ise topraktan sulama ihtiyaç duyduğu su doygunluğunu sağlayamamaktadır. Bu gibi durumlarda ise bitkinin ihtiyaç duyduğu uygun sulama sisteminin seçilmesi gerekir. Modern sulama sistemlerinden olan ve etkisi kanıtlanmış olanlardan birisi de mikro sulama yöntemleridir. Mikro sulama sistemlerinin tarımda sunduğu başlıca faydalara yazımızın devamında değinmeye çalışalım.

Mikro Sulama Sisteminin Avantajları

Mikro sulama sistemi; damla sulama sistemi ile yağmurlama sulama sistemlerinin tam ortasında yer almaktadır. İnce boruların araziye döşenmesi ile kurulan bu sistemde, tüm araziye eşit derece su dağılımını yapacak ufak su başlıkları bulunmaktadır. Genel olarak tarımda mikro sulama kullanımı ile elde edilecek avantajlara bakmak gerekirse;

  • Arazinin tamamını kapsayacak bir sistem oluşturulmasından dolayı her bitkinin eşit oranda su ihtiyacı giderilmektedir.
  • Birbiri ile bağlantılı olarak kurulan sistem sezon bittiğinde de toplanması adımında kolaylık sunar.
  • Başlıkların su dağıtım miktarı damla sulamaya göre daha fazla olduğu için ağaç kökleri dahi su doygunluğuna ulaşabilmektedir.
  • Mikro sulama ile yeterli miktarda suyun araziye aktarımı sağlanacağı için bitki köklerinde mantar oluşumunun da önüne geçmek mümkündür.
  • Mikro sulama sistemlerinde borular arazide gömülü olarak kullanılması, bitkiler üzerinde zirai amaçlı yapılan çalışmaları engel teşkil etmez.
  • Zeminde gizlenmiş olarak kurulması parçaların kemirgen canlılar ve dış etkenlerin zararlarına karşı doğal bir koruma sağlar.

Mikro Sulama Sisteminin Dezavantajları

Her alanda olduğu gibi mikro sulamanın da zorlukları olabilmektedir. Ancak faydaları ile karşılaştırıldığında oldukça düşük oranda olumsuzluk sayılabilir. Toprak yerine havadan sulama yöntemlerinden olması mikro sulamanın rüzgârlı havalarda buharlaşma gibi su kayıplarına sebep oluşturabilir. Mikro sulamada sayılabilecek en önemli olumsuzsuz bu olmaktadır. Ancak tüm sistemlerde olduğu gibi beklentileri karşılaması için doğru arazi ve ürünler için bu sistemi kullanmak daha doğru bir seçim olacaktır.

Tarımda Mikro Sulama Sistemi Kullanmak

Mikro sulama sistemlerinin diğerlerinden ayıran en temel özellik tüm arazinin eşit miktarda sulamaya uygun olması. Tüm alana kurulan sisteme sahip olan mikro sulama sayesinde düzensiz sulamanın önüne geçilir, kimi bitkilerin gerektiğinden fazla sulanması, kimi bitkilerin susuz kalması gibi bir sorunu ortadan kaldırır. Ayrıca faydalarından bahsederken de belirttiğimiz gibi toprağa gömülü olarak kullanılması dışarıdan gelebilecek darbelere karşı doğal koruma sağlar. Bu sistemlerin kurulumunda belli maliyetler olmaktadır. Dolayısıyla dışarıdan gelebilecek herhangi bir zarar anında bu maliyet katlanarak artabilir. Bu gibi durumlar için özellikle su borularının toprak altında yer alması önemli avantaj sunar.