Mısır Üretiminde Sulama ve Gübreleme İşlemleri Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

23 Kasım 2024 - 09:15

Mısır Üretiminde Sulama ve Gübreleme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Mısır Üretiminde Sulama ve Gübreleme İşlemleri Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

05 Haziran 2021 - 12:14

41 views

Mısır üretim sürecinde gerçekleştirilen pek çok işlem bulunmaktadır. Mısır ekilecek arazinin hazırlanması, tohum ıslahı, sulama , gübreleme gibi işlemlerin tamamı mısır üretimi için gerekli işlemlerdir. Mısır, yağışı ve sıcağı seven bir bitkidir. Bu nedenle mısırın yetişeceği yerlerde büyüyüp gelişebilmesi için suya, kaliteli bir şekilde hasat edilmesi için güneşe ihtiyaç duyar. Yağışın az olduğu bölgelerde mısır üretimi sulama ile desteklenmelidir. Aksi durumda üründen elde edilecek verim oranı düşük olacaktır. Türkiye’de özellikle Karadeniz bölgesinde mısır yetiştiriciliği ilk sıradadır. Karadeniz iklim özellikle mısırın yetişmek için ihtiyaç duyduğu ortamı sağlayabilecek bir özelliğe sahiptir. Ancak mısır üretimi yapılırken şu noktalara dikkat edilmesi gerekir. Mısır ürünü, büyüme ve olgunlaşma döneminde suya ihtiyaç duyar. Belli bir olgunluğa gelen mısırın kaliteli ir şekilde hasat edilebilmesi için sıcağa ihtiyacı vardır. Bu nedenle mısır ekeceğiniz zamanı iyi ayarlayın. Mısır ekimi için en ideal zaman Nisan ayıdır. Akdeniz ve Karadeniz iklimi görülen yerlerde nisan ayının ilk haftası mısır ekim işlemi yapılabilir. Karasal iklim özellikleri gösteren yerler nisanın 25 inden sonra ekim işlemini gerçekleştirmelidir.
Peki mısır üretiminde sulama ve gübreleme işlemleri nasıl yapılır?
Mısır üretim sürecinde sulama işleminin büyük bir önemi vardır. Yağışın yoğun olduğu bölgelerde mısıra ekstra sulama işlemi gerekmez. Ancak yağışın az olduğu ya da olmadığı bölgelerde su takviyesine ihtiyaç duyulur. Mısır üretiminde 4 kritik dönem vardır. Fide dönemi, tepe püskülü öncesi, koçan püskülü çıkarma ve koçan dolum dönemi olarak sıralayabiliriz. Özellikle bu dönemlerde mısırın sulanması gerekmektedir. Aksi durumda mısırdan elde edeceğiniz verim ve kalite düşer. Mısırı, karık açarak sulama, damlama sulama ve yağmurlama sulama yöntemi ile sulayabilirsiniz.
Mısır üretiminde kullanılan gübre içerisinde, saf azot ve fosfor bulunması gerekir. Ülkemizde bulunan topraklar potasyum açısından zengin olduğu için potasyumlu gübreler pek önerilmez. Ancak toprak analizi yaptırdığınızda potasyum ihtiyacı çıkması durumunda ilave edebilirsiniz. Gübreyi ekim işleminden önce toprağa karıştırabilirsiniz. Bir sonraki gübreleme dönemi mısırlar diz boyuna geldiğinde olabilir. Serpme şeklinde atmayın!