Nar meyvesi, turunçgillerden sonra C vitamini açısından doygun bir meyvedir. Ülkemiz halkı tarafından çokça sevilir ve tüketilir. Arzu etmenize göre tatlı, ekşi ya da mayhoş tatlara sahip nar çeşitleri bulunmaktadır. Ülkemizde özellikle Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilen bir bitkidir. Ülkemizin yanı sıra dünyanın çeşitli ülkelerinde ve bölgelerinde nar yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu ülkelere örnek olarak, İran, Azerbaycan, Hindistan ve Ermenistan ülkeleri verilebilir.
Nar, iklim olarak sıcağı seven bir bitkidir. Ancak yağışın fazla oluşu, nar ağacını çürütebilir. Bu tip bölgelerde nar yetiştiriciliği yapılır. Ancak bu üretim ticari amaç gütmez. Çünkü pazarlama yapılabilecek kadar fazla verim elde edilemez. Bu nedenle ticari amaçlı nar yetiştiriciliği yapacaksanız iklim özelliklerine dikkat etmelisiniz.
Nar ağacı bazı meyve ağaçlarına kıyasla çok narin ve kırılgan bir yapıya sahip değildir. Nar ağacının bu dayanıklı yapısı, genel olarak her bölgede yetişmesini mümkün kılabilir ama dediğimiz gibi pazarlama derecesinde bir üretim verimi elde edilemez. Ayrıca -10 derecelik soğuklara karşı da direnç gösterebilen bir bitkidir. Bu nedenle bahçenizde bir nar ağacı olsun istiyorsanız önce bölgenizin özelliklerine uygun nar ağacı çeşidini seçmeli daha sonra da gerekli bakımı yapmalısınız.
Nar fidanını dikmeden önce toprağı sürerek havalandırmanız gerekmektedir. Aynı işlemi nar ağacı büyüyüp olgunlaştığında da yapmanız önemlidir. Çünkü ağaçlı bitkiler, bulundukları arazide uzun süre yaşarlar ve üretime katkı sağlarlar. Sebze üretiminde olduğu gibi hasat sonrası toprağın sürülerek havalandırılması söz konusu değildir. Bu nedenle ağacın kök kısmında bulunan toprağı kazarak, toprağı havalandırabilir, köklerin daha rahat ilerlemesini sağlayabilirsiniz.
Nar yetiştirilen bölgede rüzgarın olmaması verimliliği arttıracak bir etkendir. Ayrıca gübreleme ve sulama uygulamaları ile narın meyve verimini yükseltebilirsiniz.
Nar ağacı nasıl budanır? Üreticimizin merak ettiği sorulardan biri de nar ağacının budama işleminin nasıl olduğuna dairdir. Nar ağacında budama işlemi 3 amaca hizmet eder. Budama işlemi, şekil, verim ve gençleştirme budamasıdır. Özellikle gençleştirme budaması 20 ila 30 yıllık nar ağaçları için uygulanır.