Organik Tarım Uygulamaları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

23 Kasım 2024 - 09:47

Organik Tarım Uygulamaları Nelerdir?

Organik Tarım Uygulamaları Nelerdir?
Son Güncelleme :

07 Haziran 2021 - 14:31

50 views

Tarımsal üretim, insanlar ve hayvanlar için hayatlarını devam ettirebilmenin gerekliliklerinden biridir. Ülkemizde geniş topraklarda ya da minik bir saksının içerisinde bile olsa tarımsal faaliyetler sürdürülür. Üretmeyi seven bir ülke olduğumuz için, yolda yürürken bile kaldırımın kenarında bulunan bir parça toprakta bile yetiştirilen bir bitki görmeniz olasıdır. Ya da pencerelerin kenarında bulunan saksılarda üretim yapıldığını rahatlıkla görebilirsiniz.
Peki tarımsal üretime bu kadar meraklıyken, üretimi ne kadar doğru ve uygun uyguluyoruz hiç düşündünüz mü?
Tarımda kullanılan yöntemlerin (özellikle bu endüstriyel tarım uygulaması için geçerli) çevreye ve insanlara zararları gözle görülür bir şekilde artmaya başladı. İnsanlar bu durumu sağlıklarını tehdit ettiğini söyleyerek organik tarıma yöneldiler. Endüstriyel tarım uygulamaları sadece insanları değil, doğada bulunan bütün canlıların hayatını tehdit eder.
Bu nedenle bu tehdit durumuna alternatif olarak organik tarım uygulaması gündeme gelmiştir. Ülkemizde organik tarım uygulaması 1980’lere dayanmaktadır. Organik tarım uygulamasının temel amacı, doğaya ve insana zarar vermeden tarımsal üretimi en verimli şekilde devam ettirmektir. Bu nedenle tarımsal üretim yapılırken özellikle kimyasal içerikli maddelerin kullanılmaması, bilinçsiz üretim yöntemlerinin uygulanmaması, organik tarımın önem verdiği noktalar arasında yer alır.
Organik tarım uygulaması deyince akla direkt olarak bitkisel üretim gelse de bu tek başına yeterli değildir. Tarım kavramı içerisinde bitki ve hayvan üretimini barındıran bir kavramdır. Bu nedenle organik tarım uygulaması bünyesinde bitkisel ve hayvansal üretimi barındırmaktadır. Çünkü en az bitkiler kadar hayvansal besinler de insanlar tarafında tüketilir.
Organik beslenme alışkanlığının yeni bir kültür olarak tekrar gündeme gelmesi, gıda maddelerinin organiklik derecesinin sorgulanmasına yol açmıştır. Artık insanlar GDO’lu ya da şişirilerek büyütülen gıdalar yemek istemiyor. Hem bitkisel hem de hayvansal gıdalarda tüketim talebini karşılamak amacıyla yapılan illegal uygulamalar insan sağlığını büyük ölçüde tehdit etmektedir.
Bu nedenle insan sağlığı, ekolojik denge, üretim kalitesi ve sayılabilecek daha birçok unsur için en ideal üretim yöntemi, organik tarım uygulamasıdır. Organik tarım uygulaması ile e ele verip dünyayı daha sağlıklı bir yer haline getirelim.