Su hayattır. Dünyada bulunan tüm canlılar, hayatını devam ettirebilmek için suya ihtiyaç duyarlar. Uzmanlar insanları, özellikle yaz aylarında su tüketmeleri konusunda sürekli uyarırlar. Çünkü yeteri kadar su tüketilmediği taktirde insanların yaşamsal fonksiyonlarında aksamalar meydana gelebilir. Sağlığımızdan olmamak için su tüketimine dikkat etmemiz gerekebilir. Yeteri kadar su tüketilmediğinde vücudumuzun belli organlarında hasar meydana gelebilir. Bu nedenle su tüketimi hem insanların hem de doğada bulunan diğer canlıların hayatını sürdürebilmesi için gereklidir.
Organik tarımın su üzerinde ne gibi etkileri olabilir düşündünüz mü?
Su ihtiyacı tarımsal üretimde yer alan ve giderilmediği taktirde üretimi etkileyen bir faktördür. Bu nedenle tarım alanında su önemli bir yere sahiptir. Tarımda kullanılan farklı pek çok sulama yöntemi bulunmaktadır. Bu nedenle sulama yöntemini seçerken ürününüze uygun sulama yöntemini bilinçli bir şekilde uygulamanız gerekmektedir.
Tarım uygulamalarında kullanılan ilaçlama ve gübreleme faaliyetleri, sulama yolu ile ya da yağan yağmurun etkisiyle toprağa karışır. Toprağa karışan gübreli sular, yeraltı sularına karışarak diğer su yataklarına ulaşır. Bu durum sadece yer altı suları ile sınırlı kalmaz ve akarsulara, göllere hatta denizlere kadar uzanır gider. Gübrelerde genellikle azot maddesi kullanılır. Araziye atılan azotlu gübre, su yardımı ile yeraltı sularına da karışır ve nitrat kirliliğine sebep olur.
Oluşan nitrat, asit miktarının artmasına sebep olur. Nitratın varlığı genel olarak insan sağlığını tehlikeye atar ve ekolojik dengeyi bozar. Ülkemizde tarım arazilerinin yoğun olarak yapıldığı bölgelerdeki yeraltı suları incelendiğinde, suda nitrat oranını fazla olduğu gözlemlenmiştir. Nitrat fazlalığı, suyun kirlenmesine sebep olur.
Endüstriyel tarım ile oluşan nitratı miktarı, organik tarımla oluşabilecek nitrat miktarından daha fazladır. Bu durumun ciddiyetini şu şekilde de açıklayabiliriz. Uzmanlar her yıl sudan alınan örneklerde pestisit bulgularına rastlanılmaktadır. Bunun yanı sıra uzun yıllar pestisit kullanılmayan bölgelerden alınan örneklerde de yine pestisit örneklerine denk gelinmektedir.
Bu durum su kirliliğinin ne derece önemli bir problem haline geldiğini bize tekrar hatırlatır. Ekosistemin daha sağlıklı işleyebilmesi için organik tarımı deneyin.