Pamuk Bitkisinde Hangi Hastalıklar Görülebilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

23 Kasım 2024 - 09:54

Pamuk Bitkisinde Hangi Hastalıklar Görülebilir?

Pamuk Bitkisinde Hangi Hastalıklar Görülebilir?
Son Güncelleme :

17 Haziran 2021 - 8:48

66 views

Pamuk tarlalarında, pamuk bitkilerinde farklı türde hastalıklar oluştuğu görülebiliyor. Hatalık görülen çiçeklerin doğru bir biçimde tespit edilebilmesi ve doğu şekilde pamuk bitkisi hastalıkları ile mücadele edilmesi yetiştirici tarafından oldukça önemsenen konular arasında yer alıyor.

Pamuk Bitkisi Hastalıkları Ve Çözümleri

Fide hastalığı: Çimlenmeden önce veya sonra görülebilir ayrıca genç bitkilerde de görünmesi mümkün olabilir. En çok zararı ise soğuk ve nemli topraklarda yetişen pamuk bitkisine verir.
Kültürel veya kimyasal olarak fide hastalığı ile mücadele edilebilir. Kültürel mücadele için derin ekim yöntemi gerçekleştirilebilir toprak ısısının 16 derecinin üzerinde olmasına dikkat edilebilir. Kimyasal olarak ise tohumlar ekilmemeden önce ilaçlanma işlemi uygulanabilir. Fidenin gelişmesini etkileyecek böcek türleri için ilaçlanma gerçekleştirilebilir.
Pamuk kök çürüğü: Kök çevresinde görülen bir mantar türü olduğu söylenilebilir. Bitkinin ölümüne neden olabilen bir hastalık çeşididir. Bu hastalığı önlemek için ise toprakta yeterince mineral ve vitamin bulunmasına dikkat edilmelidir. İyi bir gübreleme yapılması gerekir


Fosarium: Özellikle kumlu topraklarda gülen bir hastalık olduğu söylenilebilir. Yine bir mantar hastalığıdır Mücadelesi için ise kullanılan tohum çeşidinin dayanıklı olmasına özen gösterilmesi gerekir diyebiliriz.

Verticilium: Yine bir tür mantar hastalığı olan bu hastalık rutubeti fazla olan bölgelerde büyük hasara neden olabilir. Hastalığı önlemek için ise sık bir dikim yönteminin uygulanması uygun olabilir.


Köseli yaprak lekesi: En sık görülen bakteri çeşitleri arasında yer yer alır özellikle yapraklarda kırmızı ve kahverengi köşeler olarak görülebilir. Gövde ve dallarda ise bu hastalığın rengi siyah olarak görülebilir. Pamuk kozalarının açmamasına neden olabilecek bir hastalık çeşididir.


Köşeli yaprak lekesi nasıl engellenir? Temiz bir tohum tercih edilmesi oldukça önemlidir tohum seçimi dikkatli yapılmalıdır ekim öncesi tohum ilaçlamaları bu hast6alığın önüne geçebilir hastalık erken fark edildiği takdirde erken kimyasal ilaçlamalara başvurulması hastalığın engellenmesi adına oldukça önemlidir diyebiliriz. Özellikle ekim öncesi tohum ilaçlaması yapılması hastalığın önlenmesi üzerinde oldukça etkili bir yöntem olabilir.
Pamuk ası: Yine mantarlardan kaynaklı olarak gelişen bu hastalığın mücadelesi için yabani ot temizliği düzenli olarak gerçekleştirilmeli. Hastalıktan kurtulmak için ise bakırlı tarım ilaçları tercih edilebilir.