Pamuk YetiştiriciliğiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

23 Kasım 2024 - 09:57

Pamuk Yetiştiriciliği

Pamuk Yetiştiriciliği
Son Güncelleme :

24 Haziran 2021 - 16:31

74 views

Pamuk Yetiştiriciliği özellikle Akdeniz iklimine sahip olan bölgeler içerisinde oldukça verimli bir şekilde yapılıyor ve pamuk aynı zamanda pek çok alanda kullanılan bir ürün olarak özellikle Türkiye sınırları içerisinde Ege Bölgesi üzerinde yoğun bir şekilde yetiştirilmesi sağlanan tarım ürünleri arasında yer alıyor. Yetiştiriciler ve yetiştiriciliğe yeni başlamayı düşünen kişiler de pamukla ilgi sürekli olarak araştırma yapmaya devam ediyor demek mümkün.
Pamuk yetiştiriciliğine merak salan veya pamuk yetiştiriciliği yapmak isteyen insanlar ise pamuk yetiştiriciliği hakkında pek çok konu araştırıyor. Pamuk nedir? Pamuk yetiştiriciliği nasıl yapılır? Pamuk yetiştiriciliği karlı mıdır? Pamuk yetiştirildiğinden iyi verim alınır mı? Pamuk ihraç edilen tarım ürünleri arasında yer alıyor mu? Hangi mevsimde tarım hasadı yapılır? Pamuk yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar nelerdir? 1 dönüm tarladan ne kadar pamuk çıkar? Soruları ise sıkça sorulan sorular arasında yer alıyor diyebiliriz.
Öncelikle bir tarım ürünü olarak pamuk nedir? Sorunun yanıtını verelim. Pamuk Türkiye üzerinde Ege Bölgesinde yoğun olarak yetiştirimi sağlanan ve pek çok kişinin geçimini sağlayan bir tarım ürünüdür. Pamuk tekstil ticaretinde önemli bir yere sahip olan bir tarım ürünüdür. Ayrıca pamuk tarlalarında genellikle kadın işçileri görebilirsiniz. Sadece tekstil sektöründe değil pamuk ürünü aynı zamanda çiğiti sayesinde yağ sanayisinde, pamuk küspesi sayesinde hayvancılık sektöründe yer alabiliyor. Ayrıca Türkiye’de pamuk ihracatı ekonomik olarak ülkeye iyi bir gelir sağlıyor diyebilmek de mümkün.

Pamuk Nasıl Bir Bitkidir?

Tarlaları çok estetik bir görünüme sahip olan pamuk bitkisinin aslında anavatanının Hindistan olduğunu söylemek mümkün Bitki olarak pamuk kök sap ve tohumlardan ve çiçekten oluşan bir bitki türüdür. Değişik türlerini bulunabiliyor bu sebep ile yetiştirilmesine ve yetiştirilen bitkinin türüne göre pamuk bitkisinin boyu ortalama olarak 60 ile 120 cm arasında gelişebiliyor. Ağaç olarak pamuk bitkisinin boyu ise 6 metreye kadar uzayabiliyor demek mümkün. Özellikle Afrika kıtasında pamuk bitkisini ağaç olarak görebilirsiniz. Türkiye içerisinde pamuk bitkisi genel olarak bitki şeklinde verimli olarak yetişir diyebilmek mümkün. Pamuk bitkisinin kök uzunluğunun ise doğru şartlarda ve geniş bir alana yayılarak yetiştirildiğinde yani bitki köklerinin uzamasına izin verilecek bir alanda yetişir ise kök uzunluğunun bir buçuk metreye kadar uzadığı görülebilir. Bunun dışında genel olarak pamuk ürünlerinin yana ve derine doğru uzayan göklerinin ortalama olarak köklerin derine doğru inme uzunluğu 30 ile 100 cm arasındadır. Yanlara doğru uzayan köklerin uzunluğunun ise ortalama olarak 50 ile 80 cm aralığına kadar uzadığı görülebilir. Yaklaşık olarak bir metre uzunluğuna sahip olduktan sonra çiçek vermeye başlayabilir.
Bitkisinin çiçek rengi ilk çiçek açtığı zaman acık pembe veya sarı bir renk taşıyabilir. Bu çiçekler daha sonrasında koza halinde kuruyup dökülür koza renginin koyu yeşil bir renge sahip olduğunu söyleyebiliriz. Kozalar içerisinde 60 tohuma kadar tohum bulunabilir. Bu tohumlar yetişirken üzerinde lifler oluşur lifler ise tekstil ürünleri içerisinde kullanılır demek mümkün. Liflerin uzunluğu kozayı bir süre sonra çatlatır ve tarlalarda gördüğümüz pamuk bitkisi bu şekilde ortaya çıkar.

Pamuk Çeşitleri Nelerdir? Türkiye’de Yetişen Pamuk Bitkisi Çeşitleri Nelerdir?

Görünüş olarak tek tip bitki türünü andıran pamuğun aslında Türkiye sınırları içerisinde yetiştirimi tercih edilen farklı Türleri bulunduğunu söylemek mümkün. Pamuk bitkisinin Türkiye sınırları içerisinde yetiştirimi sağlanan farklı türlere en çok yetiştirilen bitkilerden örnek verecek olursak ise: Dimond Tipi pamuk bitkisi, BA308 pamuk, Beyaz Altın 119, Julia, Gloria Lydia, Lima, Çukurova 1518, Nazilli 87, Maraş92, Ege 7913 Carmen pamuk 5türleri olduğunu söylemek mümkün.

Pamuk En Çok Nerede Yetişir?

Ülkemizde özellikle tekstil ve ticaret açısından önemli bir yere sahip olan pamuk en çok nerelerde yetiştirilir?
Pamuk özellikle tekstilde büyük bir önem arz den ve kaliteli ürünlerin üretilmesine yardımcı olan bir bitki türü diyebiliriz. Türkiye‘nin pamuk üretiminde dünyada yedinci sırada yer aldığından söz ediliyor. Pamuk üretiminin en çok gerçekleştirildiği il neresidir? Pamuk üretiminin en çok gerçekleştirildiği bölge Güneydoğu Anadolu bölgesi olarak görülüyor. İl olarak ise Şanlıurfa ilinde en yoğun pamuk yetiştiriciliğinin yapıldığını söylemek mümkün. Şanlıurfa ilinden sonra pamuk üretiminde aydın ikinci sırada ve Hatay ise üçüncü sırada.
Ege gölgesinde pamuk üretimi çöküntü şeklindeki ovalarda yapılıyor ege bölgesinin pek çok farklı yerinde yetiştiriciler pamuk üretimini tercih edebiliyor. Akdeniz bölgesi içerisinde pamuk üretimi Adana ilinde özellikle Çukurova taraflarında Hatay ili içerisinde Kahramanmaraş taraflarında ve Mersin ilinde görülebiliyor. Doğu Anadolu çevresinde pamuk üretiminden bahsedecek olursak ise Elazığ, Malatya ve Iğdır illeri içerisinde pamuk üretimine yer verildiğini söyleyebiliriz.

Pamuk Nerede Yetişmez?

Pamuk düşük sıcaklık olan bölgelerde yetişmez diyebiliriz. Özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yer alan dağlık Alanlarda da pamuk yetiştiriciliği İyi bir fikir olmayabilir. Karadeniz bölgesinin ise iklimi pamuk yetiştirmek için uygun değildir diyebiliriz. Karadeniz bölgesi hem fazla rüzgâr alır hem de pamuğun iyi bir biçimde yetişmesindeki en büyük etken olan yaz kuraklığı Karadeniz’in nemli ve yazları yağışlığı olan iklimine uygun olmadığı için çiftçiler Karadeniz bölgesinde pamuk yetiştiriciliği yapamaz diyebilmek mümkün.

Pamuk Nasıl Bir İklimde Yetiştirilir?

Pamuk hangi iklimde yetişir? Pamuğun ikilim istekleri nelerdir? Sorusunun yanıtını ise şu şekilde verebilmek mümkün:
Pamuk bitkisinin hava isteği yüksek sıcaklıktır diyebiliriz. Don tehlikesi olmayan bölgeler pamuk bitkisinin yetişmesi için oldukça uygundur diyebiliriz. Pamuk oldukça fazla oranda güneş ışığı isteyen bir bitkidir. Ve en uygun gelişimini nemli topraklarda gerçekleştirir diyebiliriz. Pamuk hangi sıcaklıkta filizlenir? Pamuk bitkisinin ortalama olarak istediği sıcaklık bölge içerisinde ortalama olarak en az 20b 21 en fazla ise 37 derece hava sıcaklığı ister 37 derece üzerindeki hava sıcaklıkları bitkiye zarar verebilir. 37 derece üzerindeki sıcaklıkta ise eğer hava koşulları nemli özellik taşıyorsa 40-42 derece sıcaklığa kadar dayanabildiği görülmüştür diyebiliriz.
Pamuk bitkisinin doğru bir şekilde gelişmesi ve pamuktan kar sağlayabilmek için özellikle gelişme döneminde yani yaz aylarında pamuk tarlalarına yağmur yağışı olmaması gerekir ayrıca diğer bir pamuğun yağış almaması gereken dönem ise hasat zamanıdır diyebiliriz. Pamuk bitkisinin hasat zamanı ne zaman? İlkbahar aylarında dikim için uygun olabilen pamuk bitkisinin hasat zamanı olarak ise son bahar ayları tercih edilebilir.
Özellikle bu dönemlerde yağış almaması gereken pamuk bu şartlara uygun iklim koşullarında iyi bir biçimde mahsul verebilir diyebiliriz.

Bir Dönüm Tarladan Ne Kadar Pamuk Çıkar?

Pamuk için en çok merak edilen sorular arasında yer alanlardan biri arasında olduğunu söyleyebiliriz. Pamuk için bir dönüm tartla üzerinden ortalama olarak 200-300 kiloluk bir ürün alınması mümkündür. İyi bakıldığı ve torakların verimli olduğu yerlerde mahsul 600 kilogram ağırlığını dahi bulabiliyor olarak biliniyor.