Pamuk yetiştiriciliğindeki en önemli durumlardan biri ekim ve bakımdır. ‘’Pamuk ekimi nasıl yapılır?’’, ‘’Pamuk bitkisi bakımında nerede dikkat edilmeli?’’ soruları ise yüksek verim almak isteyen çiftçiler tarafından sürekli araştırılıyor.
Pamuk Ekimi Nasıl Yapılmalı?
Ekim için uygun olan bir tohum bulmalısınız saflığı yüksek olan iri bir tohum ekimden sonra uygun olarak bakıldığı zaman iyi bir sonuç verebilir. Tohumların çiğit olması gerektiğinde söyleyebiliriz. Tohumlar tarlaya ekilmeden önce yapılan çimlenme işlemindeki filizlenme oranının yüzde 80 civarında gerçekleşmiş olması tohumların kalitesinin iyi olduğunu gösterebilir.
Pamuk ekimi ne zaman yapılmalı?
Pamuk ekimi için uygun zamanı aslında bölgenin hava koşulları belirler genel olarak ilkbahar aylarında pamuk ekimi y6apılır demek mümkün. Ekim için uygun sıcaklık değeri olarak 15 derecenin üzerindeki hava sıcaklıklarını belirtebiliriz. Yıldan yıla bu sıcaklık değerlerine uygun olarak dikim gerçekleştirilen mevsimde değişiklik gerçekleşebileceğini söyleyebilsek de Mart ayı başlangıcından Mayıs başına kadar olan süreç ekim için uygun olabilir.
Pamuk bitkisi için bakım Nasıl yapılır?
Pamukta bakım 3 aşamada yapılır bunlar seytetlme4 çapalama ve uç alma işlemleridir. Seyreltme işleminin neden yapılması gerekir? Seyreltme işlemi sayesinde pamuktan daha hızlı bir şekilde verim alınabilmesi mümkün oluyor. Bitkiler 5 yapraklı halde olduğu zaman yapılan seyreltme işlemi için uygun aralık 5 ile 6 cm aralığı olarak görünüyor. Bu Seyreltme işleminden sonra bitki daha iyi besleniyor ve daha çabuk bir şekilde bitki mahsul edilebiliyor. Seyreltme işlemi ve çapalama işlemi birlikte yapılır. Bu çiçek gelişimi sırasında 2 defa yapılabilir. Çapalama genellikle tarladaki yabancı otların büyümesine göre tekrarlanabilir demek mümkün. Kozalar açılmaya başladığı zaman ise bitkinin tepelerinden kesim yapılır buna uç alma işlemi denir? ‘’Pamukta neden uç alma işlemi yapılır?’’ Aslında bu yöntem ekimi geç gerçekleşmiş olan bitkiler için kullanılan bir yöntemdir gelişmeyi ve büyümeyi düzenlemek adına pamukta bu işlem uygulanabilir. Gelişmesi normal olan ve zamanında ekim yapılmış pamuk bitkilerinde bu işleme gerek kalmadan verimli bir mahsul elde edilebilir.