Pamuk Yetiştirilmesinde nasıl bir Toprak Seçilmelidir? Pamuk yetiştiriciliği için toprak nasıl hazırlanmalıdır?
Pamuk yetiştiriciliği yapanların veya pamuk yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin en sık araştırdığı konular arasında yer aldığını söyleyebileceğimiz doğru bir bicide pamuk yetiştiriciliği yapma konusu olabilir. Pamuktan daha çok verim alabilmek için Pamuk üretimindeki yetiştiricilik aşamalarını gerçekleştirirken doğru şartları sağlamak ve dikkatli bir biçimde yetiştiricilik yapmak pamuğun oldukça verimli olmasına yardımcı olan en önemli hususlar arasında yer alıyor diyebiliriz. Toprağın doğru bir biçimde işlenmesi ve hazırlanması pamuk verimini arttıran kurallar arasında yer alıyor.
Pamuğun Toprak İsteği Nedir?
Pamuk En yüksek verimi hangi toprak üzerinde sağlar?
Aslında çok fazla toprak seçen bir bitki olmayan pamuk bitkisi. En yüksek verimi derin topraklarda alır yaprağın aluviyal torak olması pamuğun verimini arttıran özelliklerdendir. Killi ve kumlu topraklarda yetişen pamuk su tutma özelliği yüksek olan toprakları tercih eder diyebiliriz. Yani pamuk nemli toprakları daha çok sever ve kuru topraklardan hoşlanmaz diyebilmek mümkün. Pamuk yetiştiriciliğinde toprak özelliği olarak tercih edebileceğiniz bir diğer durum ise işlenmesi ve sulanması kolay olan toprak tipleri olabilir.
Pamuk yetiştiriciliği için toprak hazırlığı Nasıl Yapılmalı?
Pamuk her tip toprakta yetişebilen bir bitki olsa da toprak hazırlığının iyi yapılmış olması gerekmekte nemli toprakları seven pamuk bitkisi için toprak hazırlığı sırasında neler yapılmalı?
Ekim gerçekleştirilmesinden önce tarla temizliği ve toprak altı işlemesi düzgün bir biçimde yapılmalıdır diyebiliriz. Toprak işlemesi pamuk bitkisi için subsoiler ismi verilen bir araç ile gerçekleştirilebilir. Bu araç pamuğa uygun olarak toprağı 90 cm. derinliğe kadar işleyebilir. Pamuk uzun yıllar yetişen bir bitki olduğu için zamanlar toprak altında oluşabilecek ve bitki köklerinin yeterince gelişmemesine sebep olabilecek taban taşı ismi verilen sert bir tabaka oluşumu toprak altında görülebilir. Bu tabakayı engellemek için bu işlemin yapılması önerilebilir. Bu işlemden sonra tohum yatağı hazırlanabilir ve sonbahar dürümleri yapılabilir. Pamuk ekimi devam edecekse son bahar ayları içerisinde saplar kesilir ve toprak 25 cm’ye yakın olacak bir şekilde sürülebilir.