Pestisit içerisinde kimyasal maddeleri barındıran bir karışım olarak karşımıza çıkmaktadır. Yanlış kullanılması hem insan hem de çevre sağlığını tehlikeye düşürebilir. Pestisitin yanlış kullanılmasından kaynaklı pestisit zehirlenmeleri yaşanmaktadır. Bu zehirlenmenin baş nedeni olarak insanların bilinçli pestisit kullanımını bilmemesi gelmektedir. Bunun yanı sıra pestisiti muhafaza ederken uygun koşulların sağlanmaması da yine pestisit zehirlenmesine neden olan bir durumdur. Ayrıca pestisit uygulaması yaparken kaza ile pestisitin saçılması da yine zehirlenme sebebi olarak sayılabilir.
Pestisit uygulaması yapılırken taşıma işleminin de dikkatli yapılması gerekmektedir. Dikkatli yükleme ve taşıma yapılmaması durumunda zehirlenme durumu yaşanabilir. İlaçlama uygulaması yapıldıktan sonra ilaçlamada kullanılan materyalin yıkanarak temizlenmesi gerekir. Ayrıca temizleme işlemi yapılmadan aynı aracın kullanılması ilacın etkisi üzerinde olumsuz sonuçlara sebep olabilir.
Pestisit maddesinin güvenli bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Pestisitin yararı dokunduğu kadar yanlış kullanımı zararlı etkilerini de doğurabilir. Bu nedenle pestisit uygulaması yaparken bazı nüanslara dikkat etmek gerekmektedir
Pestisiti güvenli uygulamanın ilk yolu, pestisit seçimidir. Pestisit seçerken, zararı az olan ve çevre dostu pestisitler tercih edilmelidir. Uygulanan pestisit topraktan süzülerek yer altı sularına bile ulaşabilir. Yer altı sularının zarar görmemesi açısından risk oranı düşük pestisitler tercih edilmelidir.
Kalıcılık etkisi, pestisit kullanımında önemli olan bir diğer ayrıntıdır. Özellikle kalıcılık oranı daha az olan pestisitler uygulanmalıdır. Kalıcılık oranı yüksek olan pestisitlerin zararı ve potansiyel risk oranı daha yüksektir.
Pestisit uygulaması yaptıktan belli bir süre sonra hasat işlemi yapılmalıdır. Belirlenen zamana uyulmadığı taktirde, hasat yapılan ürünlerin tüketim esnasında zehirleme yaşanmasına sebep olabilir. Ayrıca pestisit uygulamada kullanılan aracın bakımı da önemli olan bir konudur. Her ilaçlama işleminden sonra aracın temizlenmesi gerekmektedir. Temizleme işlemi yapılmadan bir sonraki ilaçlama işlemi için aynı aracın kullanılması daha büyük zararların oluşmasına yol açabilir.
Ayrıca güvenli pestisit uygulaması için gerekli olan bir diğer faktör, pestisit oranıdır. İlaçlama esnasında uygun miktarda pestisit uygulanması hem verimi artırmaya yardımcı olur hem daha etkili sonuç alınmasını sağlar.