Bize zararı dokunan organizmalarla mücadele noktasında pestisitlerin bize sağladığı fayda saymakla bitmez. Hayatımızın her alanında fark etmesek de farklı şekillerde pestisit kullanımını gerçekleştirmekteyiz. Bu nedenle pestisitin hayatımızı düzene sokmasındaki rolü büyüktür.
Hem gündelik hayatımızda hem de tarımsal üretim sürecinde pestisit kullanım alanları geniş yer kaplamaktadır. En basitinden evde bulunan sineği yok etmek için kullanılan sinek ilacı bile pestisite örnek olarak verilebilir. Bunun yanı sıra tarımsal üretimde farklı amaçlar için kullanılan tarım ilaçları da yine pestisit olarak nitelendirilebilir. Tarımsal üretim sürecinde özellikle böcek ve haşerelerle, yabancı otlarla ve mantar oluşumları ile mücadelede pestisit desteği yaygın bir kullanım yöntemidir.
Pestisit içerdiği maddeler açısından kimyasal maddelerden oluşan bir karışımdır. Organik olmadığı için yararı olduğu kadar zararı da olabilecek bir maddedir. Özellikle kimyasal maddelerde yaygın olan bir durum olan yanlış ve bilinçsiz kullanım sonrasında büyük zararlar meydana gelebilir.
Bu durumun yaşanması, pestisit uygulamasında da yaşanabilecek bir durumdur. Yanlış kullanılması durumunda hem insana hem hayvanlara hem de doğaya zararı dokunabilecek bir maddedir. Bu zararlar etki oranına göre değişebilir. Hafif etkide zehirlenmelere yol açabilir, daha ağır yan etkisi olarak çeşitli hastalıkların oluşmasına sebep olabilir. En kötü olasılık olarak ise ölüme yol açabileceği söylenebilir. Bu gibi durumların yaşanmaması için pestisitin özellikle dikkatli bir şekilde uygulanması gerekmektedir.
Pestisit, insana ayrı hayvana ayrı zararlar verebilecek bir maddedir.
İnsanda ne gibi zararların yaşanmasına sebep olabilir?
Özellikle tarımsal üretime katılan üreticimiz üzerinde pestisitin olumsuz etkilerini görmek mümkündür. Pestisit kullanımı, üreticiler üzerinde genetik hasarların oluşmasına özellikle karaciğer ve böbreklerde bozulmaların yaşanmasına sebep olmaktadır. Kadınlarda ise düşüklerin yaşanmasına sebep olabilecek bir uygulamadır. Ayrıca anneden bebeğe kolaylıkla geçebilecek pestisit göz, sinir sistemi ve karaciğere kolaylıkla yerleşebilir.
Hayvanlar üzerinde de yine pestisit kullanımının olumsuz etkileri bulunmaktadır. Özellikle biyolojik çeşitliliği tehdit eden bir uygulamadır. Doğada bulunan bazı hayvanların yok olmasına yol açabilir. Bu durum doğada bulunan dengenin bozulmasına neden olabilir.