Portakal Ne Zaman Hasat Edilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

28 Kasım 2024 - 16:14

Portakal Ne Zaman Hasat Edilir?

Portakal Ne Zaman Hasat Edilir?
Son Güncelleme :

24 Kasım 2021 - 10:52

566 views

Hasat işlemini, tarımsal üretim sürecinin son safhası olarak kabul edebiliriz. Üretilen her bitkinin kendine has hasat zamanı ve şekli vardır. Portakal meyvesi için de durum aynıdır. Yöresel olarak üretilmediği için hasat işleminden sonra portakal farklı aşamalardan geçmeye devam eder. Hasat işlemi yapıldıktan sonra portakallar arasında sınıflama yapılarak paketlenir. Sonra da depolanır. Bu zincirleme gelişen sürecinin birinin aksaması demek, üreticinin ekonomik olarak büyük kayıplara sebep olması demektir. Bu nedenle birbirini takip eden bu süreçlerin kusursuz bir şekilde işlemesi gerekir.

Portakal ne zaman hasat edilir? Hasat zamanının geldiği nasıl anlaşılır? Portakal bahçesi nasıl hasat edilir gibi sorular merak edilen ve aranan sorular arasında yerini alır. Portakalın hasat zamanının anlaşılması için öncelikle, meyvenin olgunlaşmasına göre değişebilir. Olgunlaşma süreleri, portakalın çeşidine göre değişebilir. Ancak genel olarak portakallar sonbahar ve kış dönemlerinde hasat edilebilir.

Hasat işleminden sonra, hasat edilen portakalların depolanacağı alanın da hazır ve dayanıklı olması gerekir. Çünkü hasat işlemi yapıldıktan sonra, portakallar pazara dağıtıma başlayana kadar depoda muhafaza edinerek korunurlar. Yani bu bilgilerden hareketle şu çıkarımı yapabiliriz. Portakal meyvesinin hasat zamanını belirleyen şey, portakalın çeşididir. Hasat işleminde sonra portakallar arasında sınıflama yapılır. Son olarak dağıtıma başlamadan önce depolarda bekletilir ve satışa hazır hale getirilir.

Hasadın Zamanında Yapılması Kalitesini Yükseltir!

Hasat işleminin zamanında yapılması, portakal meyvesinin kalitesi açısından oldukça önemlidir. Erken ya da geç yapılan portakal hasadı, meyveden istenen verimin alınmamasına sebep olabilir. Erken ya da geç hasat edilen portakalların meyvesinin kalitesinde düşüşler meydana gelir. Ayrıca dayanıklılık kısmında da riskler oluşur. Özellikle geç hasat edilen portakalların dayanıklılık oranı oldukça düşüktür.

Hasadı geç yapılan portakallar, dayanıklı olmadıkları için depoda beklerken çürüyebilirler. Bu nedenle hasat zamanının meyveler olgunlaşmaya başladığında yapılması gerekir. Olgunlaşmaya başlayan meyveler bir müddet daha ağaçta kalabilir. Ancak bu durumu iyi ayarlamalısınız. Fazla bekleyen portakalların kabukları sertleşmeye başlar, iç kısmı puflaşır. Bunun temel sebebi ise portakalın içerisinde bulunan şeker- asit oranının bozulmasıdır. Bu gibi değişimler, portakalın hasat zamanının geçtiğini gösterir.

Meyvede meydana gelen değişimlerin yanı sıra hava koşullarındaki değişimler de dalda kalan meyveleri olumsuz şekilde etkiler. Don olaylarının yaşanmaya başlaması da hasat sürecini olumsuz şekilde etkiler. Sonbaharda hasat edilmesi gereken portakallar, kış dönemine kaldığında dondan olumsuz şekilde etkilenir ve kalitesi düşer.

Portakal Hasat İşlemi Nasıl Yapılır?

Derim olarak bilinen hasat işlemi, üretilen bitkiye göre değişir. Portakalın hasat zamanı geldiğini düşündüğünüzde hasat işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Hasat işlemini yaparken dikkat etmeniz gereken önemli hususlar vardır. Bu hususlardan ilki hasat işlemi yapılırken meyvenin zedelenmemesini sağlamaktır. Zedelenmeden toplanan portakallar, sınıflandırılarak ambalajlanır. Dikkat etmeniz gereken diğer nokta ise bu işlemi en uygun maliyetle yapmanızdır.

Hasat işlemi yaparken sadece meyveye değil, meyveyi aldığınız dala da dikkat etmelisiniz. Ağacın dalının zarar görmesi, bir sonraki üretim süreci için önemlidir. Hasar alan dalların verim oranında azalmalar meydana gelebilir. Portakal hasadı şu şekilde yapılır;

  • Budama makası ile hasat yapılır. Makası ilaçlamayı unutmayın. Kestiğiniz portakalın sapını uzun bırakın.
  • Hasat yapacağınız günü iyi belirleyin. Hasat yapılırken portakal ağacının ıslak olmamasına dikkat edin. Güneşli ve açık havalarda hasat işlemini gerçekleştirin.
  • Hasat yapmaya ağacın etek kısmında başlayın.
  • Hasat yapılırken şekil bozukluğu ve hastalığı olan meyveleri ayırın.
  • Portakalların taşınacağı kapları toprağın üzerine yerleştirin.
  • Hasat işlemine günün erken saatlerinde başlamamaya dikkat edin. Havadaki nemin kalkmasını bekleyin.
  • Yere düşen meyveleri almamaya dikkat edin.