İlaçlama işlemi, tarımsal üretim sürecine dahil olan ve farklı amaçlar için yapılan bir uygulamadır. Üretilen bitkilerde verimi artırmak, bitkinin hastalık ya da zararlıdan kurtarmak ya da yabancı otlarla mücadele etmek için ilaçlama işlemi yapılıyor. Burada önemli olan kullanılacak ilacın uygunluğu, uygulama şekli ve zamanıdır. Yanlış zamanda yanlış şekilde uygulanan ilaçlama üretim için risk oluşturabilir. Bu nedenle portakal üretimi yapan ya da yapmayı düşünen üreticilerimiz için ilaçlama işleminin nasıl yapılması gerektiğini anlatacağız. Peki, portakal yetiştiriciliğinde ilaçlama işlemi nasıl yapılır?
Portakal üretimi, geliri yüksek olan bir bitkidir. Gıda sektörünün yanı sıra farklı sektörlerde kullanıldığı için portakal üretimine özen gösterilmesi gerekir. Belli bir üretim alanında üretiliyor olması, üretimine verilen önemi artırır. Portakal yetiştiriciliğinde verimi etkileyen bakım işlemlerinden bir de ilaçlamadır. Kültürel önemlerin yanı sıra kimyasal bulunan pestisitler portakal yetiştiriciliğinde kullanılıyor.
Zararlılara Karşı İlaçlama İşlemi!
Portakal yetiştiriciliğinde ilaçlama işlemi gerektiren durumlardan ilki zararlılardır. Zararlı olarak ifade ettiğimiz, bir hayvan ya da hastalık olabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında kültürel önlemlerin yetersiz kaldığı durumlarda ilaçlama desteği verilmesi gerekir. Yapmanız gereken ilk işlem, zararlıyı tespit etmektir. Zararlıyı tespit ettikten sonra uygun pestisit kullanımı ile verdiği hasarı en aza indirebilirsiniz.
İlaçlama işlemine başlamadan önce entegre mücadele gözetilerek yapılmalıdır. Entegre mücadele ne demek? Entegre mücadele işlemi, ilaçlama yapılırken çevreye verilecek hasarın en az olacak şekilde yapılması demektir. Bu nedenle alınan pestisit, çevre dostu olmalı ve sadece müdahale etmek istediğiniz zararlıya etki etmelidir. Ayrıca aldığınız ilaçların tarım ruhsatlı olmasına dikkat edin. Pestisit, kimyasal madde içerdiği için uygun kullanılmaması durumunda hem portakal bahçesine hem de çevreye ağır tahribat verebilir. Bu nedenle aldığınız ilacı, kullanım talimatlarına uygun bir şekilde kullanmaya özen gösterin. Daha fazla kullanarak daha çok etki edeceğini düşünmeyin. Size verilen ölçüler, mücadele için yeterli görülen miktardadır.
Portakal bahçesini ilaçlarken, uygun ilaç seçimine ve dozaj ayarlamaya dikkat etmelisiniz. Bahçeye entegre bir şekilde yapılan ilaçlama işleminin sağlayacağı faydalardan da kısaca bahsedelim. Öncelikle entegre mücadele ile zararlı kontrolünü sağlayabilir, vereceği tahribatı en aza indirgeyebilirsiniz. Zararlılarla mücadelede ilaçlama işlemini gerçekleştirirken, çevrede bulunan diğer canlılara zarar verememeye dikkat edin. Doğru yapılan ilaçlama işlemi ile verimli ve kaliteli bir üretim süreci geçirebilirsiniz. Üretime zarar veren hayvan ve hastalıklardan kurtulabilirsiniz.
İlaçlama işlemini tekrarlamanız durumunda, bu konuda bilinçli hale gelerek uygun ilaçlama işlemine karar verebilir hale gelebilirsiniz. Ayrıca ürettiğiniz gıda maddesinde kalacak kalıntı oranı azalır. Sürekli mücadele halinde olacağınız için bir süre sonra mücadele işleminin tekrar oranı azalır. Böylece finansal olarak sizi etkilememeye başlar.
Yabancı Otla Mücadele Süreci!
Yabancı otlarla mücadele, üretim sürecinde yer alan ve pek çok üreticinin mücadele ettiği bir durumdur. Yabancı otlar, topraktan kendi kendine çıkarlar. Topraktaki besin değeri ile beslendikleri için, üretilen bitkinin topraktan alacağı besin oranını düşürürler. Bunun yanı sıra üründe hastalık oluşmasına da sebep olabilir. Bu nedenle yabancı otla mücadele, tarımsal üretim sürecinde yapılması gereken bir işlemdir.
Yabancı otla mücadele edilirken, ilaçlama tekniğini kullanabilirsiniz. Portakal bahçelerinde görülen yabancı otlar, müdahale edilmediği takdirde her yıl kendilerini tekrarlayarak çıkarlar. Yabancı otlarla mücadele için, sulama olarak damlama sulama tekniğinin kullanılması tavsiye edilir. Toprağın belli kısımlarının sulanması, diğer kısımlarda çıkacak otların miktarını düşürebilir. Bunun yanı sıra toprağı sürmek, yine yabancı otla mücadele kapsamında düşünülebilir. Ek olarak ilaçlama işlemi ile yabancı otlarla mücadele edebilirsiniz.