Salatalık yetiştiriciliği yaparken üreticimizin karşılaştığı problemlerden biri de bitkiye zarar veren organizmalardır. Bu organizmalar genellikle hayvan olarak ifade edilebilir. Zararlılar, salatalık bitkisine hasar verir ve verimli bir şekilde büyümesine engel olabilir.
Üretim sürecinde zararlılarla mücadele, üretim sürecini doğrudan etkileyen bir durumdur. Zararlılara müdahale edilmediği takdirde hasar her geçen gün artabilir. Zararın artması, üretimden beklenen verim miktarının düşmesine neden olur. Üretici, beklediği oranda bir sonuç alamayacağı için hem maddi hem de manevi zarara uğrar.
Ayrıca her üretim sürecinde, karşılanması gereken bir tüketim ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç durumunun karşılanmaması durumunda açlık meydana gelebilir. Bu nedenle üretimi olumsuz yönde etkileyecek her durumu karşı üreticimiz önlem almak durumundadır. Bitkilere zarar veren ve üretim sürecini aksatan zararlılarda bu durumların arasında sayılabilir.
Salatalık bitkisine zarar veren organizmalar; danaburnu, kırmızı böcekler, yaprak bitleri, agrotisler, kök-ur nematodları olarak adlandırılabilir. Sayılan bu organizmalar, salatalık bitkisine zarar veren ve verimli bir şekilde üremesini engelleyen zararlılar arasındadır.
İlk olarak danaburnu zararlısından bahsedilecek olunursa; danaburnu, salatalık bitkisinin kök kısmından ya da köke yakın boğaz kısmından zarar verir. Danaburnu, bu bölgeleri kemirmeye başlayarak zarar verir. Müdahale edilmediği takdirde dikilen diğer salatalık bitkilerine zarar verir ve üreticiyi büyük bir hasara uğratabilir. Bu nedenle fark edilir edilmez müdahale edilmesi gerekmektedir. Danaburnu ile mücadele ederken uygun pestisit çeşitlerini uygulayarak durdurabilirsiniz. 8 kg kepeğin içerisinde, 100 ml metil parathion 35, 400 gr kadar chlorpyriphos ethyl 25, 250 gr kadar trichlorfon 80 ilave ekip nemlendirerek uygulayabilirsiniz.
Kırmızı örümcekler diğer bir zararlılardır. Yaprakların öz suyunu emerek büyümelerini engeller ve yaprak bir zaman sonra solup düşer.
Yaprak bitleri, kırmızı örümcekler gibi öz suyu emerek bitkinin meyvesini büyütmesini engeller.
Agrotisler, özellikle genç bitkilerde görülür. Genç bitkilerin boğaz kısımlarını keserek bitkinin solmasına neden olur. Agrotislerle mücadele ederken, 10 kg kepeğe 160 gr kadar %40 Aldrin içeren ilaç karıştırıp kullanabilirsiniz.
Kök-ur nematodunda ise, bitkinin kök kısmında urlar meydana gelir ve bitki besin ve su ihtiyacını karşılamakta zorlanır.