Salatalık Budama İşlemi Nasıl Yapılmalıdır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

23 Kasım 2024 - 10:01

Salatalık Budama İşlemi Nasıl Yapılmalıdır?

Salatalık Budama İşlemi Nasıl Yapılmalıdır?
Son Güncelleme :

15 Haziran 2021 - 15:56

367 views

Budama işlemi, tarımsal üretimde yetiştiriciliği yapılan bilginin daha hızlı ve sağlıklı büyümesi için bitki üzerinde uygulanan bir uygulamadır. Budama aletleri ile bitkinin budanması gereken kısımlar kesilir ve daha hızlı büyümesi sağlanır. Budama işlemi, bitkinin havalanması ve ışık alması açısından önemli bir uygulamadır. Bitkinin havalanması ve ışık alması, üretim sürecini olumlu yönde etkiler. Yeterli güneşi sağlayan bitkiler, almayanlara göre daha hızlı büyür. Bitkinin gövde kısmı daha sağlamdır. Hastalıklara karşı direnç göstermesi, budama işlemi ile daha da güçlenir.

Salatalık bitkisine budama işlemi yapılır mı? Salatalık bitkisi için budama işlemi gerekli mi? Salatalık bitkisinde hangi kısımlar budanır? Budama işlemi ne zaman yapılmalıdır? Bu gibi sorular salatalık yetiştiriciliği yapan üreticimizin merak ettiği sorular arasındadır.

Budama işlemi, bitkinin gövde kısmının güçlenmesini, bitkinin yenilenmesini sağlar. Yaprak hacmi geniş yer kaplayan bitkilerde özellikle budama işlemi yapılması gerekmektedir. Yaprağı yoğun olan ve yaprak boyutu geniş olan bitkiler, yeterli havalandırma işlemini gerçekleştiremez ve yapraktan dolayı yeteri kadar ışık alamaz. Bu tür bitkilere örnek olarak salatalık verilebilir.

Salatalı, sürgün boyutu uzun olan ve yaprakları geniş bir bitki çeşididir. Verim zamanına geçtiğinde özellikle fazla yapraklardan arındırılması gerekmektedir. Salatalık yetiştirirken, üretimi arttırmanın bir yolu olarak budama faktörü de uygulanmalıdır. Salatalık bitkisine budama işlemi yapılır ve bu verimi arttırmak için gerekli bir işlemdir.

Sürgünlerin ve yaprakların yoğunluk derecesi verimi olumsuz yönde etkilediği için, fazlalık sürgünler ve yapraklar budanmalıdır. Böylelikle salatalık çiçeği yeterli ışığı alabilir ve havalanma ihtiyacını karşılayabilir.

Budama işlemi yaparken, amaca uygun olarak üretilen makasların sterilize edilerek kullanılması önerilmektedir. Salatalık bitkisi için elle budama işlemi önerilmez. Elle yapılan budama işlemi kesmek yerine koparmak şeklinde olabileceğinden, elle budama işlemi tavsiye edilmez.

Budama yapacağınız zaman sabah saatlerinde olmasına dikkat edin. Sabah saatlerinde budama uygulanan bitkinin yaraları akşama kadar iyileşir. Budama yapılacağı zaman hava sıcaklığının 20 dereceden az olmaması gerekmektedir. Soğuk hava, salatalık bitkisinin yara kısımlarından zarar görmesine sebep olabilir.