Salatalık Gübreleme İşlemi Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

23 Kasım 2024 - 09:59

Salatalık Gübreleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Salatalık Gübreleme İşlemi Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

15 Haziran 2021 - 15:53

84 views

Gübreleme uygulaması, üretime katılan her ürün için uygulanan bir uygulamadır. Gübreleme işlemi, özellikle ürünün verimini arttırmak için kullanılır. Salatalık, nasıl gübrelenir, hangi gübre tercih edilmelidir, salatalık gübreleme işlemi ne zaman uygulan … gibi sorular üreticilerimiz tarafından dikkat edilen sorular arasındandır.

Gübreleme işlemi, organik ya da ticari gübrelerle yapılmaktadır. Üretimin farklı aşamalarında gübreleme desteği uygulanmaktadır. Dikimden önce, dikimde ya da büyüme aşamasında gübre desteği verilerek hem toprak hem de üretilen bitkinin ihtiyaç duyduğu besin değeri karşılanmaya çalışır.

Salatalık bitkisi, özellikle organik gübre seven bir bitkidir. Bu nedenle mümkün olduğunca salatalık bitkisine organik gübre desteği vermeye çalışın. Ancak gübrenin türü kadar uygulama şekli de üretimi etkileyen bir faktördür. Yanlış zamanda, yanlış şekilde uygulanan gübreleme işlemi verimi arttırmak için yeterli kalamayabilir. Organik gübrenin yanlış uygulanma durumunda kimyasal gübre kadar zararı dokunmayabilir ancak yine de uygun uygulama verimi daha çok arttırır. Bu nedenle organik gübre için kullanma zamanına dikkat edilmesi gerekir.

Salatalık üretilecek araziye dekar başına düşen gübre miktarı, 5 ya da 10 ton kadar önerilmektedir. Araziye uygulanacak organik gübre, yanmış ahır gübresi olabilir. Ayrıca ahır gübresi ile koyun, tavuk güvercin gibi hayvanların gübresi de karıştırılabilir, bu şekilde verim arttırılabilir.

Salatalık bitkisine organik gübrenin yanı sıra ticari gübre desteği de verilmektedir. Ancak ticari gübre verilmeden önce toprak analizi yapılması tavsiye edilir. Toprak analiz işlemi ile toprağın ihtiyaç duyduğu besin oranı belirlenir ve toprak analizi sonucuna göre toprağa gübre desteği verilir. Yine de genel olarak verilecek ticari gübre miktarı; 5 kg azot, 8 kg potasyum, 4 kilo fosfor ve 3 kg kalsiyum şeklinde verilmesi tavsiye edilir.

Yanmış ahır gübresi, salatalık üretilecek araziye ekim işlemi gerçekleşmeden önce uygulanmalıdır. Gübre ile toprak iyice karıştırılır ve dikim işlemi yapılır. Bu işlem salatalık tohumunun daha hızlı büyümesine yardımcı olur. Kimyasal gübre kullanacaksanız, içerisinde klor bulunmayan gübreler tercih edilmelidir. Klor maddesi salatalık meyvesinin büyümesini geciktirir ya da biçimsiz büyümesine sebep olabilir.