İklimsel özelliklerden sonra üretim sürecini etkileyen doğal faktörlerden biri de toprak tipidir. Ülkemizde oluşum şekillerine, içeriğinde bulunan maddelere, geçirim oranına vs. pekçok farklı toprak özellikleri bulunmaktadır. Bu topraklarda yetiştirilen bitkiler de farklılık gösterir. Özellikle tarım için toprağın varlığı, üretim sürecinin devamlılığı için önemli bir yere sahiptir.
Tarımsal üretimde yetiştiriciliği yapılan her bitkinin toprak istenci farklı olabilir. Üreticimiz üretim işlemine başlamadan önce bu noktaya dikkat etmelidir. Yetiştireceği ürünü tanımalı ve uygun iklim koşullarının ve toprak tipinin olduğu arazilerde üretime başlamalıdır. İklim ve toprak verimli bir üretim süreci için gerekli olan iki doğal faktördür.
Şeftali, toprak konusunda seçici olan meyvelerden biridir. İstediği toprakta yetişmemesi durumunda verimli bir şekilde üretim sürecini tamamlayamayabilir. Şeftali meyvesi, geçirimli, kum miktarı yüksek tınlı toprakları tercih eder. Özellikle derin ve alüvyal topraklar, şeftali yetiştiriciliği için önerilmektedir.
Tınlı toprağın yapısal özelliklerine bakarak şeftalinin neden bu toprağı tercih ettiğini bulabiliriz. Tınlı toprak, içerisinde kum, silt ve kil maddeleri bulunan karışımlı bir toprak tipidir. Tınlı topraklar mineral açısından yüksek bir orana sahiptir. Ayrıca tınlı topraklar besin maddesi değeri yüksek topraklardır.
Bunun yanı sıra tınlı topraklar genel olarak bünyesinde suyu uzun süre muhafaza edebilen bir toprak değildir. Bu nedenle tınlı topraklarda yetiştirilen ürünlerde kök çürümesi ve rutubete bağlı hastalıkların oluşması söz konusu değildir. Ayrıca toprağın havalanması için gerekli olan gevşeklik tınlı toprakta mevcuttur. Şeftali ağacının kökleri, tınlı toprak içerisinde kolaylıkla ilerleyebilir ve sağlam bir şekilde torağa tutunabilir. Tınlı toprağı su tutmayan yapısı sayesinde, şeftali ağacının kökünde topraktaki nem oranının düşük olmasından dolayı kök çürümeleri ve kök hastalıkları oluşmayabilir.
Toprağın besin değeri üretimde verimliği etkileyen durumlardan biridir. Üretime başlamadan önce her ürün için besin değeri yüksek toprak önerilmektedir. Tınlı toprak yapısı sıkı ve nem oranı yüksek bir toprak tipi olmadığı ve besin değeri yüksek toprak tipi olduğu için, verimli bir şeftali hasatı gerçekleşmesi için tınlı toprak tercih edilmelidir.