Ülkemizde üretimi yapılan ve endüstri bitkisi olarak nitelenen bitkilerden biri de şeker pancarıdır. Şeker pancarı hasat döneminden sonra ilgili fabrikalarda işlenerek sizlerin hizmetine sunulur. Peki ülkemizin ekonomisine katkı sağlayan ve bizim için önemli bir yere sahip olan şeker pancarı, ülkemiz topraklarında nerede yetiştirilir?
Türkiye, iklimsel özellikleri açısından çeşitli tarım ürünlerinin yetiştirilmesinin mümkün olduğu bir ülkedir. Ülkemizde şeker pancarının hangi bölgelerimizde yetiştirildiğine bakmadan önce nasıl bir iklimsel ortamı istiyormuş, gelin birlikte inceleyelim. Şeker pancarı, yağışı ve sıcağı seven bir bitkisidir. Ancak yağışı ilkbahar mevsiminde, sıcağı ise yaz aylarında isteyen bir bitkidir. Yazın kavurucu sıcağında sulanma ihtiyacı da duyabilir. Şeker pancarı, şeker ve küspe üretiminde kullanılan bir bitkidir. Şeker pancarı hasat edildikten sonra şeker pancarı fabrikalarında işlenir ve suyundan şeker elde edilir. Ayrıca geriye kalan posa kısmından da hayvanlar için küspe üretilmektedir. Şeker pancarı üretiminde dikkat etmeniz gereken nokta hasat işlemi bittikten sonra hemen işlenmesi gerektiği ile ilgilidir. Hasat işlemi bittikten sonra bekletilen şeker pancarı ürünleri, verim ve kalite açısından olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle şeker pancarı hasat edildikten hemen sonra işlenmelidir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi şeker pancarı, ülke ekonomisi açısından önemlidir. Bu nedenle yıllar içerisindeki şeker pancarı üretimi, gün geçtikçe hız kazanmaktadır. Dış ülkelere ihraç ettiğimiz ürünlerden biri olan şeker pancarı, aynı zamanda hayvan yemi (küspe) olarak hayvancılık sektörünü de beslemektedir.
Şeker pancarı bitkisi, iklim ve toprak açısından seçici bir bitkidir. Gerekli iklim koşulları ve arazi yapısı sağlanmadığı takdirde veri oranı düşük olabilir. Bu nedenle şeker pancarı yetiştiriciliği yapan ya da yapmayı düşünen üreticimiz için, ülkemizde şeker pancarı için uygun bölgelerde üretim yapmasını önerebiliriz.
Ülkemizde şeker pancarı üretimi en fazla İç Anadolu bölgemizde yapılmaktadır. Şeker pancarı üretiminin kısıtlı olduğu bölgelerimiz ise, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgeleridir. Karadeniz bölgesinde yağış miktarının fazla oluşu, Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise sulama işleminin kısıtlı oluşu, bu bölgelerimizde şeker pancarı üretimini kısıtlamıştır.
Ülkemiz şeker pancarı üretiminde dünya genelinde 5. sırada yer almaktadır.