Sırık Bezelyeye Herek Verme İşlemiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

26 Kasım 2024 - 06:29

Sırık Bezelyeye Herek Verme İşlemi

Sırık Bezelyeye Herek Verme İşlemi
Son Güncelleme :

29 Haziran 2021 - 16:51

89 views

Sırık bezelye, ülkemizde üretilen bezelye türlerinden biridir. Adından da anlaşılacağı gibi, bezelye bitkisi geliştikçe yukarı doğru uzama girişiminde bulunur ve sarmal bir yapıya sahiptir. Bu nedenli bitkinin büyüdükçe sarılabileceği uzun bir materyale ihtiyacı vardır. Sırık bezelye üreten üreticilerimizin mutlaka buna dikkat etmesi gerekir.


Sırık bezelyeye herek verme işleminin uygulanmaması durumunda bezelye toprak üzerinde istediği ilerlemeyi yapamayacağı için verimli bir üretim süreci gerçekleşmez. Mutlaka sırık bezelye için herek verme işlemini uygulayın.

Herek Verme Ne Zaman Yapılmalı?

Tün bezelye türleri belli bir döneme kadar aynı işlemler yapılır. Sırık bezelye 25 – 30 olduktan sonra herek verme işleminin yapılması gerekir. İkinci çapalama işleminden sonra belli bir uzunluğa gelen sırık bezelye için herek verme işleminin yapılması gerekir.


Özellikle ikinci çapalama işleminde sonra herek verme işleminin yapılmasını öneriyoruz. İkinci çapalama işlemi ile yabancı otlar engellenir. Bu sayede herek verme işlemi daha hızlı bir şekilde yapılır. Herek verildikten sonra çapalama işlemi zorlaşabilir. Herek işleminden önce çapalamanın yapılması işinizi daha hızlı bir şekilde bitirmenize yardımcı olur.

Herek Nasıl Verilir?

Sırık bezelyeye herek verme işlemi için kullanılan farklı materyaller bulunur. Bu materyaller; kafes teller, zikzaklı gergin ipler, kargı ve sırıklar olarak sayabiliriz. Saydığımız bu materyallerden birini kullanarak herek verme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.


Seçtiğiniz materyalin düzeneğini hazırladıktan sonra bezelyenin büyüyen en uç kısmı hereğe sağlam bir şekilde sarılmalıdır. Sağlam bir şekilde sarmazsanız bezelye hereğe tutunamaz ve toprağa doğru yönelir.


Herek verme işleminin amacı, yukarı doğru uzayan bezelyeye yön vermek ve verimli bir şekilde üretimini sağlamaktır. Uzayan bezelyenin her bölgesi aynı şekilde güneş alır, havalanır ve meyveleri büyümeye fırsat bulur. Herek verme işlemini yapmamanız durumunda, sırık bezelyenin meyveleri topraktan zarar görür ve çürümeye başlar.

Herek Verme İşlemi Neden Gereklidir?

Sırık bezelyeler için, hereğe sarılmamaları durumunda topraktaki nemden olumsuz şekilde etkilenirler. Bitkinin meyvelerinde çürümeler meydana gelebilir. Bu durum bitkinin gövdesi için de geçerlidir. Hereklerin arası 3 – 4 metre olmalıdır. Kafes telleri sırık bezelye için en ideal materyaldir.