Tarım sektörüne yapılan yatırımların başında tarım destek ödemesi gelmektedir. Tarım destek ödemesi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçiye verilen maddi yardımdır. Tarım sektörünü daha nitelikli ve daha verimli hale getirmek ve çiftçinin omuzundaki yükü azaltmak açısından tarımsal destek ödemesi önemli bir yere sahiptir. Tarımsal destek ödemesi, üreticinin mazot, gübre ve tohum desteği gibi konularda verilmektedir. Üretimi en üst seviyeye çıkartırken aynı zamanda üreticinin yaşam standartını göz önünde bulundurarak destekte bulunulmaktadır. Tarımsal destek ödemesi dekar başına hesaplanarak üreticiye verilmektedir. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmî sitesinden alınan bilgilerden hareketle pek çok alanda üreticiye tarımsal destekler verilmektedir. Bunlarından bazıları; alan bazlı destekler, biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği, diğer tarımsal amaçlı destekler, hayvancılık desteklemeleri, arıcılık, aşı desteği, atık desteği, buzağı desteği, ipek böceği ve diğer destekler bulunmaktadır.
Üretici her zaman ektiği üründen elde edilecek verimi tam olarak alamadığı zamanlar olabilir. İklimsel sebepler, yetersiz kaynak, spontane durumlar vs. elde edilecek ürünü doğrudan etkileyen faktörlerdir. Tarım yardımının yanı sıra hayvancılık, ipek böcekçiliği gibi alanlarda da destek yardımı bulunmaktadır.
Tarım alanında yapılan destekler genel olarak, tohum, mazot, fide ve gübre alanlarında yoğun olarak yapılmaktadır. Maddi açıdan hem üretimi hem de üretimi destekleyen materyallerin tedarikinde sıkıntı çeken çiftçilerin yardımına tarımsal destek ödemesi yetişmektedir. Tarımsal üretim desteklerinden olan bitkisel üretim desteklerinin miktarı, mahsule göre farklılık göstermektedir. Gübre desteği, dekar başına buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale için 16,00 TL iken, yağlık ayçiçeği, soya, mercimek, nohut, kuru fasulye, patates, dane mısır, kuru soğan kanola, aspir ve yem bitkileri için 8,00 TL’dir. Tarım alanına yapıla desteklerden bir diğeri de mazot desteğidir. Mazot desteği, yağlık ayçiçeği, soya için 26,00 TL, patatesi için, 27,00 TL, mercimek, nohut, kuru fasulye için 22,00 TL, kuru soğan kanola, aspir ve yem bitkileri için 17,00 TL, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale için 19,00 TL, dane mısır için 25,00 TL ve nadas için 8,00 TL’dir.
Bunun yanı sıra sertifikalı tohum kullanım desteği de dekar başına hesaplanmaktadır. Sertifikalı tohum kullanım desteği kapsamında aspir, kanola 5 TL, susam 4 TL, arpa, buğday, çavdar, tritikale, yulaf, çeltik için 16 TL, kuru fasulye, mercimek, yonca 30 TL, nohut 20 TL, patates 100 TL, fiğ, yem bezelyesi, korunga ve soya için 22 TL ve yer fıstığı 17 TL olarak hesaplanmaktadır.
Üretim döneminde kullanılan tohumun kalitesi önemli konulardan biridir. Tohumun kaliteli oluşu elde edilecek verimin kalitesini doğrusal olarak arttırmaktadır. Ayrıca tohumculuk kanunu kapsamında 2006 yılında resmî gazetede yayımlanan bir genelge bulunmaktadır. Genelgede temel olarak odaklanılan nokta tarım alanında gerçekleşen bitki üretimindeki kaliteyi arttırmak, üretimi yükseltmek ve ticaretini uygun bir şekilde yapmaktır. Böylelikle bitki türlerinin çoğalımı ve çeşitleri, denetimi ve ticareti kurumsal derecede gerçekleşecektir.
Bakliyat grubunun yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bitki karantinası adı altına üreticiye verilen destek yine üreticinin yükünü bir nebze azaltmakta ve elde edilecek üretimin kalitesini ve miktarını arttırmaktadır. Bitki karantinası tazminat desteği fındık, kayısı, şeftali, nektarin, erik, kiraz, badem, vişne gibi meyveleri barındırmaktadır. Fındık için belirtilen tazminat bedeli, 4 yıl yasaklama için kg başına düşen miktar 15 TL’dir. Bu tazminat tek seferlik verilmektedir. Kayısı, şeftali, nektarin, erik, kiraz, badem, vişne gibi meyvelerde ise karantina süresi, 3 yıl karantina süreci için kg başına 3 TL destek verilmektedir. Üreticiyi ilgilendiren bir diğer karantina tazminat desteği de turunçgiller ile ilgilidir. Üretim sürecinde turunçgiller grubu meyvelerde uzun antenli böcekler ve şarka virüsü görülmekte ve üretimi sekteye uğratmaktadır. Turunçgil grubu meyvelerde uzun antenli böcek için alan miktarı hesaplanarak tazminat desteği verilirken, şarka virüsü olan yerlerde ağaç sayısı üzerinden hsap yapılarak ödeme yapılmaktadır.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından üreticiye yapılan yardımlardan bir diğeri hayvansal üretim destekleme yardımıdır. Büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık, su ürünleri ve arıcılık desteği hayvansal üretim destekleri arasındadır. Büyükbaş hayvancılık desteği özellikle yeni doğan buzağılar üzerinden yürütülmektedir. Büyükbaş hayvan desteği miktarı hayvanın cinsine göre değişmektedir. Öncelikle üreticinin buzağı yardımına başvuruda bulunabilmesi için buzağının 4 ay (120 gün) doğduğu yerde yaşaması gerekir. 120 gün yaşayan ve aşısı tam olan buzağılar büyükbaş hayvan desteğinden yararlanabilir. Bunun yanı sıra ineklerde ise buzağılamasından sonra 450 gün geçmesi gerekmektedir. Büyükbaş hayvan destekleri; malak, anaç manda ve besilik sığır için 250,00 TL, soy kütüğü (buzağı) 175,00 TL, ön soy kütüğü (buzağı) için 370,00 TL, döl kontrolü için 50,00 TL, ıslah amaçlı süt analiz desteği için verilen destek 150,00 TL ve etçi ırk buzağı için 600,00 TL destek verilmektedir.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından küçükbaş hayvan grubu için destek yapılmaktadır. Türkiye Tarım ve hayvancılık üretimini üst seviyede gerçekleştiren bir ülkedir. Büyükbaş, küçükbaş, arıcılık gibi farklı hayvancılık kollarında üretimi destekleyerek aynı zamanda üreticiyi teşvik edici bir politika izlemektedir. Süt üretimi, kırmızı et üretimi, hayvan ithali gibi konularda üretimi arttırmak için verilen destek ile üretim teşvik edilmektedir.
Bakanlık tarafından gerçekleştirilen küçükbaş hayvan desteği; anaç keçi için 35,00 TL, anaç koyun için 30, 00 TL, anaç tiftik keçi için 55,00 TL, çoban istihdam desteği 5.000 TL, oğlak tiftik, tali tiftik ve anamal tiftik için ise sırasıyla 30 – 20 – 28 TL, sürü büyütme yenileme desteği 100,00 TL, göçer hayvancılık için +2 TL, damızlık koç ve teke soy kütüğü için 500 TL, son olarak anaç koyun ve keçi soy kütüğü için 100,00 TL destek yardımı verilmektedir.
Devlet tarafından desteklene ve teşvik edilen hayvancılık sektöründen bir diğeri de arıcılık desteğidir. Uğraşması zor ve zahmetli olarak nitelen, ancak ihtiyaç duyulan bir sektördür. Özellikle bal tüketiminin fazla oluşu, arıcılık sektörünün desteklenmesine ve elde edilecek miktarın arttırılmasına yönelik bir politika izlenmesini gerekli kılmıştır. Ülke olarak bal ürününü pek çok alanda kullanırız, bal tüketmeyi severiz. Tüketime olan talebin fazlalığı sebebiyle arıcılık sektörüne destek yapılması ve istihdam alanı olarak ortaya çıkması olağan bir durumdur. Arıcılık sektörüne güncel olarak yapılan desteklerden biri de 50 Kovanlık Arıcılık Projesi’dir. 50 Kovanlık Arıcılık Projesi’ne yapılan yatırım olarak üretim yapmak isteyene %50 hibe desteği verilerek arıcılık sektörü teşvik edilmektedir.
Bakanlık tarafından arı işletme desteği, arıcılık desteği verilmektedir. Arıcılık için verilen destek miktarları şu şekildedir: Hastalıktan arı işletme desteği ve arıcılık desteğidir. Hastalıktan arı işletme desteği 450,00 TL ve onaylı süt çiftliği için verilen destek miktarı 100,00 TL’dir. Arıcılık desteği kapsamında, arılı kovan için verilen destek 15,00 TL , damızlık ana arı için 80, 00 TL verilmektedir.
Yardım desteği için nereye başvurulacağı bir diğer merak konusudur. Hem tarım hem de hayvancılık alanında gerçekleştirilen destek talepleri gerekli koşullara sahip olduktan sonra ikamet ettiği il ya da ilçenin Tarım Müdürlükleri’ne giderek başvuruda bulunabilir.