Üreticimizin merak ettiği sorulardan biri olan tohum ıslahının ne anlama geldiğini açıklamaya çalışacağız. Tohum ıslahı çalışmaları uzun yıllardır ülkemizde uygulanan uygulamalardan biridir. Tarım alanında gerçekleştirilen uygulamaların genel amacı, tarım sektörünü daha verimli ve kaliteli bir seviyeye getirmektir. Bu nedenle tarım sektöründe gerçekleştirilen uygulamalar ve güncellemeler bu amaca hizmet eder.
Tarımsal üretimin devamlılığı öncelikle insanlar için önemlidir. Çünkü bizlerin temel ihtiyaçlarında biri gıdadır. Havada bulunan oksijen nasıl ki nefes alıp vererek yaşamamıza yardımcı oluyorsa, yaşamımızın devamlılığı için gıdaya ihtiyaç duyarız. Dünya genelinde bakıldığı zaman, tarımsal üretimin az olduğu, bölge insanının ihtiyacını gideremediği durumlarda açlık baş gösterir. Açlıkla birlikte diğer hayati fonksiyonlarda da bozulmalar meydana gelir. Bu nedenle gıda tüketimi ve nihayetinde tarımsal üretim insan hayatında önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle her geçen gün tarım alanda yeni uygulamalar yapılmaktadır.
Tarımsal üretim, gerekli bir ihtiyaçtır. Ancak üretim yaparken kaliteli ve verimli olması da gerekir. Çünkü verimsiz geçen bir ürerim süreci ve kalitesiz besinler, bizlerin ihtiyacını karşılamada yetersiz kalmaya başlar. Bu nedenle tarım alanında yapılan üretim faaliyetleri destekleyici ve geliştirici olmalıdır.
Tarım sektöründe üreticimize fayda sağlayacak uygulamalardan biri de tohum ıslahıdır. Tohum ıslahı ülkemizde yıllarca yapılan ve üretimi arttırıcı etkisi olan uygulamalardan biridir. Elde var olan tohuma, uzman kişiler tarafından melezleme işlemi yapılmaktadır. Bu işlem sonrasında tohum, daha verimli ve daha kaliteli bir hale gelir. Bu durumda melezleme işlemine tohum ıslahı diyebiliriz.
Tohum ıslah yöntemleri, introdüksiyon, seleksiyon ve melezleme şeklinde gerçekleştirilir. Tohum ıslahı yapılmasının bazı amaçları bulunmaktadır. Bu amaçların ilki , hazırlanan tohumun güncel iklim ve toprak yapısına uygunluğunu sağlamaktır. İklim koşulları ve toprak yapılar zamanla değişimler gözlemlenebilir. Bu nedenle üretilecek tohumun da bu şartlara uygun yapıda olması gerekebilir.
Ayrıca ıslah edilen tohumların hastalıklara karşı daha dayanıklı olduğu söylenebilir. Böylelikle hibrit tohum daha verimli ve kaliteli bir şekilde üretime hazır hale getirilir. Ayrıca fiziksel olarak ürün daha kaliteli hale gelir.