Topraksız tarımda kullanılan malzemelere geçmeden önce, topraksız tarımın ne olduğu ve neden tercih edilmesi gerektiği ile ilgili bilgi vermek gerekmektedir. Topraksız tarım ibaresi ilk olarak insanların önyargılı olduğu ve “topraksız tarım mı olur” diyerek fikirlerini sunduğu bir kavramdır. Tarımla ilgili yaygın olan düşünce, geniş arazilerin tarım ürünleriyle ekilip hasat edilmesi süreci şeklindedir. Tarım deyince insanların aklına gelen tarım betimlemesi bu şekildedir. Toprak ile tarım ayrılmaz bir ikili olarak düşünüldüğünden topraksız tarım fikrine üreticiler pek sıcak yaklaşmayabilir.
Teknolojik gelişmeler insan hayatının her alanında aktif olarak yer aldığı gibi tarım sektöründe de kendini hissettiren ve sürekli güncellemelerde bulunan bir süreci mümkün kılar. Tarımın ilk çıktığı dönemden bu zamana kadar tarım sektöründe pekçok köklü değişimler gerçekleşmiştir. Topraksız tarım uygulaması da tam olarak tarım alanında gerçekleşen ve alışılagelen üretim yöntemlerini geride bırakan bir tarım uygulaması olarak karşımıza çıkar. Topraksız tarımda yetiştirilen ürünler besin ihtiyacını, içinde bulunduğu havuzlardan ya da hava ve sudan temin ederler.
Geleneksel tarım uygulaması ile kıyaslandığı zaman topraksız tarım uygulamasının pek çok avantajı bulunmaktadır. Topraksız tarımla ilgili ilk olarak verimi ve kaliteyi arttırıcı bir tarım yöntemi olduğu söylenebilir. Normal tarım uygulamasından elde edilen verim oranı topraksız tarım uygulamasına kıyasla daha azdır. Ayrıca topraksız tarım uygulamasında ürün üzerine kimyasal madde kullanılmadığı için organik üretim sağlanmış olur. Su ve gübre işlemleri normal tarım uygulamasına göre daha az maliyetlidir. Üretim süreci normal tarımda olduğu gibi geniş bir zamana yayılmaz. Bir ürünün hasadı yapıldıktan sonra yerine hemen başka bir ürün dikilebilir. Ürünlerin gelişim hızı topraksız tarımda normal tarım uygulamasına göre daha kısa zamanda gerçekleşir.
Peki topraksız tarımda hangi malzemeler kullanılır?
Topraksız tarım işleminde kullanılan malzemeler; ürünün yerleştirileceği PVC boruları, her ürün için özel olarak hazırlanan besin çözeltileri, hazırlanan çözeltilerin besine ulaşmasını sağlayan su tankları gerekmektedir. Ancak maliyeti düşürmek için alternatif olarak PVC boru yerine hortum, plastik bardak gibi malzemeleri tercih edebilirsiniz.