Topraksız Tarımda Çilek yetiştiriciliğinin Püf Noktaları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Kasım 2024 - 00:31

Topraksız Tarımda Çilek yetiştiriciliğinin Püf Noktaları Nelerdir?

Topraksız Tarımda Çilek yetiştiriciliğinin Püf Noktaları Nelerdir?
Son Güncelleme :

09 Temmuz 2021 - 8:40

349 views

Topraksız tarımda çilek yetiştiriciliği nasıl yapılır? Çilek yetiştirilmesinde dikkat edilmesi gereken unsurlar nelerdir? Topraksız tarım ile çilek yetiştirilmesi gerçekleştirilecekse ortamın sıcaklık durumu en çok dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alıyor diyebiliriz. Çileğin iyi bir gelişim göstermesi için ortam sıcaklığının 15-25 derece altındaki sıcaklıkta olması daha iyi bir gelişim sağlamasına yardımcı olabilir. Çilek yetiştiriciliğinde t6opraksız çileğe uygun olan tipler içerisinde sıcaklık 10 derecenin altına düştürdüğünde veya 30 derece üzerindeki sıcaklık değerinde çilek meyvesi için gelişimi gerçekleşmeyebilir. Sıcaklıkları bu düzeyler içerisinde tutabilecek sistemler kurulması sera içlerine yapılabilir.


İyi bir Toprak seçimi yapılması yetiştiricilik için oldukça önemlidir. Perlit kaya yünü veya torf çilek yetiştiriciliği için tercih edilen toprak türleri arasında yer alır diyebiliriz. Genellikle toprak türü için çeşitli karısımlar4dan yararlanılabiliyor bu şekilde çilek yetiştirimi gerçekleştirildiğinde verimin daha fazla artabileceği de görülmüştür diyebiliriz. Ayrıca çileklerin topraksız olarak yetiştiriminde organik bir gübre olan solucan gübresi türü denenmiştir ve solucan gübresi çilek yetiştiriciliği için verim sağlayabilmişti diyebiliriz.

Topraksız Tarım İçin Hangi Çilek Fidesi Seçilmeli?

Bir diğer önemli konu ise çilek fidesinin türünü doğru bir biçimde tercih etmektir diyebiliriz. Farklı fide türü içlerinden topraksız tarım için en uygun olan çilek fidesi türleri ise ´Camarosa’, ‘Florida Festival’, ‘Ventana’, ‘San Andreas’, ‘Camino Real’, ‘Portola’ ve Monterey ` türlerinde fidelerin yetiştiriciliği yoğun olarak yapılıyor ve topraksız tarım için bu fide türleri gayet verimli olabiliyor.

Topraksız Tarımda Oluşabilecek Çilek Hastalıkları

Aslında bu tip tarım yapılırken oluşabilecek çilek hastalıları topraktan kaynaklı olarak gerçekleşmez diyebiliriz. Topraksız tarımda çiçeği beslemek için kullanılan solüsyonların bilinçsiz olarak verilmesinden kaynaklı ortaya çıkabilecek bazı hastalıklar olabilir. Bu hastalıkların çözüm şekilleri ve bu hastalıklar ile savaşmanın da diğer topraksız tarım yöntemlerine göre daha kolay olduğunu söylemek mümkün diyebiliriz.


Türkiye’de 2007 yılında yapılmaya başladığı düşünülen topraksız tarımda çilek yetiştiriciliğinin özellikle Ege Bölgesi Marmara Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi içerisinde yapıldığı söylenilebilir. Topraksız tarımda çilek yetiştiriciliğinin en büyük avantajı ise ilk yatırım maliyetine rağmen daha sonrasında oldukça yüksek bir getiri sağlıyor oluşu demek de mümkün olabilir.