Trüf Mantarı Çeşitleri Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Kasım 2024 - 00:49

Trüf Mantarı Çeşitleri Nelerdir?

Trüf Mantarı Çeşitleri Nelerdir?
Son Güncelleme :

09 Temmuz 2021 - 8:37

91 views

Doğal olarak yetişen trüf mantarının yetiştirildiği bölgeye, iklime hava şartlarına ve mevsime göre yetişebilecek pek çok farklı çeşidi bulunuyor diyebilmek mümkün. Trüf mantarı çeşitlerinin şuanda dünya üzerinde 70’den fazla farklı çeşidi olduğu düşünülüyor. Bunların arasında en popüler olan türün ise dikkat çekici rengi ile ‘’Kara Elmas’’ adı verilen siyah trüf mantarıdır demek mümkün. Ülkemiz içerisinde de yetiştirilme çalışmaları yapılan beyaz trüf mantarı ise diğer popüler bir trüf mantarı türü ve en çok tüketilen kaliteli trüf mantarının bu tür olduğunu söylersek pek de yanılmayız. Tuber aestivum, çeşitleri en bilinenler arasında yer alıyor. Bu çeşitlerin her biri birbirinden maddi olarak da değerli çeşitlerdir farklı mevsimlerde nemli hava koşullarında yetiştirilebilen bu trüf mantarı çeşitleri satış pahalılığına rağmen hızla satılarak tükenebiliyor.

Tuber Aestium ( Yaz Trüf mantarı)

Dış görünüş olarak Tuber melanosporum ile benzerlik gösteren bu mantar çeşidi mayıs ayları içerisinde yetişen bir mantar olarak tüketiciye sunulur. Aroma miktarı diğer türdeki trüf mantarlarına göre daha azdır diyebiliriz. Görünüş itibari, ise birbirlerinin andırırlar. Dünyada en çok tüketilen trüf mantarı türü olarak bilindiğini söylemek mümkün. YAZ TRUF Mantarı olarak anılan bu mantar çeşidi ülkemizde yetişebilen trüf mantarı çeşidi olarak görülebilir.

Tuber Melanosporum (Siyah Elmas Trüf Mantarı)

En değerli mantar türüdür. Açık arttırma ile de satılabilen bu mantar türünü Fransa’da görebilmemiz mümkün. Oldukça nadir bulunan bir mantar türü olan siyah trüf mantarı sağlığa da içerdiği besin değerleri sayesinde oldukça faydadır. Yenilebilir en pahalı yiyecekler listesinde yer aldığını söyleyebilmek mümkün. Nadir bulunabilir bir besin olması ve yüksek lezzete sahip olması siyah trüf mantarını oldukça değerli kılan özellikler arasında bulunuyor.

Beyaz Trüf Mantarı (Tuber Magnotum)

Yine farklı bir hoş koku ve tada sahip olan beyaz trüf mantarı da nadiren bulu8nantürler arasında olduğu için tüketicinin dikkatini çekiyor. Ülkemiz içerisinde doğal olarak bazı bölgelerde farklı mantar çeşitleri yetişebiliyor. Beyaz trüf mantarı için ise üreticiler gerekli çalışmaları sağlayarak bu mantar türünün de ülkemizde gelişmesini sağlanmaya çalışıyorlar diyebiliriz.