Patlıcan, ülkemizde hem üretim oranı hem de tüketim oranı yüksek olan bir yaş sebzedir. Yaz, kış fark etmeden her dönem patlıcan tüketimi yapılmaktadır. Özellikle mutfak kültürümüzde yer alan ve mutfak kültürümüzü oluşturan gıda ürünlerinden biridir. Ana yemek olarak ya da yemek içerisinde, meze olarak, turşusunu yaparak, ya da parçalara ayırıp kurutarak pek çok farklı şekilde patlıcan sebzesini değerlendiren bir ülkeyiz. Özellikle kışa hazırlık döneminde, patlıcanı közleyerek ya da kızartarak kış aylarında tüketime hazır hale getirebiliriz.
Ülkemizde patlıcan üretimi yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Özellikle diğer ülkelere ihraçta kullanılan bir ürün olması, patates üretiminin artmasına neden olabilir. Bu noktada, patlıcan sebzesinin ülke ekonomisine katkı sağladığı söylenebilir.
Türkiye, iklim ve toprak yapısı açısından çeşitliliğin fazla olduğu bir özelliğe sahiptir. Bu özelliğe sahip oluşu, ülkemizde farklı tarımsal üretim maddelerinin yetiştirilmesini mümkün kılmaktadır. Patlıcanın ilk yetiştirildiği ülkeye baktığımızda karşımıza Hindistan gelir. Ancak bugün patlıcan üreticiliğinde Türkiye, ciddi bir miktar potansiyeline sahiptir. Üstelik Türkiye’de patlıcan tüketim oranı da yüksek bir kitleye sahiptir.
Ülkemizde patlıcan üretimi, iki şekilde gerçekleşmektedir. Bunlar, tarlada ve serada olarak adlandırılabilir. Ilıman iklimin görüldüğü yerlerde patlıcan sebzesi, genellikle tek mevsimlik bir bitki olarak üretilip hasat edilmektedir. Üretim sürecine bahar ayında başlanır, hasat ayı yaz ayında başlar ve sonbahara kadar devam eder. Diğer bir yıl tekrar aynı üretim sürecinin tekrar yapılması gerekmektedir. İklimsel koşullar ve toprak uygunluğu ülkemizde patlıcan üretimine imkan vermektedir.
Türkiye, farklı iklim geçişlerine sahip olmasının etkisi ile patlıcan üretimine hem açık alandan hem de serada devam ettirir. Bu şekilde hem ülkenin ihtiyaç duyduğu patlıcanı sağlamış olur ve bunu her mevsim tüketilebilecek bir hale getirir hem de ithalatta patlıcan sebzesini kullanır.
Ülkemizde patlıcan yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı illeri şu şekilde sıralanabilir. İçel, Antalya, Şanlıurfa, Hatay, Aydın, Bursa, Adana ve Samsun illeri patlıcan yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca ülkemiz Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Hollanda, Romanya, Rusya ve Belçika gibi ülkelere patlıcan sebzesi ihraç etmektedir.