Şap virüsü Türkiye’de yayılmaya başladı! Tarım ve Orman Bakanlığı, tüm illerde ikinci bir emre kadar veteriner hekim, veteriner sağlık teknikleri ve teknisyenlerinin izinlerini askıya aldı. 215 köy Şap Virüsü nedeniyle karantinaya alındı.
Konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı “Yürütülen çalışmalar neticesinde, SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan ilk vaka tespit edilmiştir.” şeklinde açıklama yaptı. Komşu ülkelerden Türkiye’ye geldiği düşünülen şap virüsü nedeniyle mezbahalara gidiş dışında tüm hayvan nakilleri yasaklandı. Konuyla ilgili Elâzığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü “Ülkemizde görülen şap hastalığının bu türünden dolayı hayvan pazarları kapanmıştır. İkinci bir emre kadar hayvanların satışı ve hareketi yasaktır. Aksi durumda kolluk kuvvetleri tarafından 36a kanunun ilgili maddesine göre hastalıkların yayılmasının önlenmesi amacıyla Bakanlık tedbirlerine uymayanlara 46 bin 159 lira idari para cezası uygulanacaktır.” açıklamasında bulundu.
Şap Virüsü Nedir?
Şap virüsü çift toynaklı hayvanlarda görülen bulaşıcı, zootonik karaktere sahip akut viral bir enfeksiyondur. Bununla birlikte şap hastalığı uluslararası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini büyük ölçü de etkiler. Bulaşıcılığı oldukça yüksek olan şap virüsü hayvan topluluklarında %100’e kadar bulaşıcılık gösterebilmektedir. Bu yüzden hayvansal ticareti ekonomik yönde olumsuz etkilemektedir.
Şap Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Şap hastalığı, virüsün dozuna, giriş yerine bağlı olarak klinik veya subklinik belirtiler gösterebilir. Sığırlarda şap virüsü belirtileri yüksek ateş ve iştahsızlık ilk belirtileridir. Bununla birlikte depresyon ve süt veriminde azalma gibi diğer belirtileri de görmeniz mümkündür. Hastalığın ikinci ve üçüncü günlerinde ağız boşluğu özellikle dil, meme derisi ve interdigital dokulara yerleşerek burada 0,5-10 cm çapında veziküller oluşur. Koyunlarda şap virüsü belirtileri sığırlarınkine benzer. Ancak sığırlara göre daha hafif geçer ve hatta bazen varlığı bile anlaşılmaz.
Şap Virüsü Nasıl Bulaşır?
Şap virüsü nasıl bulaşır sorusuna yönelik Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Güze “Rüzgâr ve kuşların taşıması yoluyla da kilometrelerce ötedeki hayvanlara taşınabiliyor. Hasta bir hayvanı kara yolunda yürütün, yürüdüğü güzergahtaki köylerde bile hastalık görülebilir” şeklinde konuştu. Şap virüsü aktif halde uzun süre kalabilir. Çevre şartlarına oldukça dayanaklıdır. Yapağıda 24 gün, sığır derisinde 4 hafta, samanda 15 hafta, kepekte 20 hafta, toprakta 4 hafta, kuru ot ve danede 5 ay süreyle bulaşma yeteneğini koruyabilmektedir.
Şap hastalığının bulaşma sebeplerinden biri diğeri de havada bulunan virüsün solunmasıdır. Enfekte veya kuluçka döneminde olan hayvanlar solunum, deri, sekret ve ekstretleri, süt ve sperma ile şap virüsünü yaymaktadır. Hastalık bulaşık (kontamine) hayvan ürünleri, bulaşık (kontamine) araç ve aletler, insan, yabani hayvanlar, kuşlar, rüzgâr ve nakil araçları üzerinden de bulaşıcı olabilir.