Tütün Doğru Saklanmadığında Küfleniyor Yetiştirici Zarara UğruyorTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

23 Kasım 2024 - 10:01

Tütün Doğru Saklanmadığında Küfleniyor Yetiştirici Zarara Uğruyor

Tütün Doğru Saklanmadığında Küfleniyor Yetiştirici Zarara Uğruyor
Son Güncelleme :

08 Haziran 2021 - 12:34

687 views

YTtütyün yewtiştiricilerin tütün ile ilgili olarak karşılaştığı en büyük sorunlardan biri tütücünün küflenmesi olabilir. Tütün neden küflenir?,´ Tütünde olan küf temizlenir mi?` Soruları ise hem tütün yetiştiricileri hem de tütün satıcıları tarafından ortak bir problem olarak gündeme gelebiliyor ve bu sorunun cevabı sıkça araştırılan cevaplar arasında tütün ile ilgi olarak gündeme geliyor.

Özellikle Adıyaman tütünü neden küflenir sorusu sıklıkla araştırılan konular arasında yer alıyor.

Öncelikle ürünün küflenmesinin temel sebebinin doğallığı olduğunu söyleyebiliriz. Az işlenmiş katkı maddesi fazla bulunmayan ürünler nasıl küflenme gösteriyorsa tütünler için de doğal yapıdaki tütünlerin küflenme gösterebileceğini belirtebiliriz.

Tütün Daha Çok Ne Zaman Küflenir?

Tütün özellikle yaz aylarında ve nemli havanın olduğu ortama küflenebilir küf bir mantar türüdür. Küflenme tütünün doğru koşullarda saklanmamasından kaynaklı olarak da oluşabilir. Nemli ortamda tutulan tütün ürünlerinde, hava alan ortamda saklanma koşullarına uymayan şekillerde saklanan tütün ürünlerinde küflenme görülmesi daha sık bir biçimde olabilir.

Tütün Küflenmesi Nasıl Önlenir? Tütünü Küflenmemesi İçin Hangi Koşullarda Saklamak Gerekir?

Tütün küflenmesini önleyebilmenin tütün ömrünü uzatabilmenin basit ve etkili yolları olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle doğal içeriği ve nemli hava ile temas sonrası oluşan küf mantarını engellemenin en etkili yolu tütün ürününüzü kapalı hava almayan bir kutuda tamamen kuru olacak şekilde saklamanız gerektiği ile ilgili olabilir.

Nemli hava koşullarında muhafaza edilmeye çalışılan tütün ürünlerindeki bozulma ve küflenme oranı diğer alanlar içerisinde yapılan tütünlerin küflenme oranına göre daha fazladır diyebilmek mümkün.

Tütününüzü uygun saklama koşullarında vakumlu bir poşette veya kavanozda saklayabilirsiniz kuru ve serti bir yerde uygun koşullar sağlanarak saklanılan tütün ürünleri diğer tütün ürünlerine göre çok daha uzun süre saklanabiliyor. Sürekli kapalı bir şekilde kapta saklanılan tütünde de bozulma görülebilir bu neden ile tütünü havalandırmak için arada kapağını açmak gerekebilir. Uygun şekilde havalandırması düzenli olarak sağlanan ve onun dışında vakumlu veya hava almayan poşetlerde veya kavonozlar5da muhafaza edilen tütünün yaşama süresi ise 4 ile 5 ay arasında değişebilir.