Ülkemizde Ceviz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

23 Kasım 2024 - 09:37

Ülkemizde Ceviz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ülkemizde Ceviz Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

18 Haziran 2021 - 8:48

12 views

Sert kabuklu meyvelerimizden bir olan ceviz yetiştiriciliği ülkemizde yoğun olarak yapılır. Cevizin iç kısmı karşılıklı dizilmiştir. Ceviz ağaçları, kışın yaprağını döker ve kökleri kazık köklüdür. Bu nedenle kök kısmında fazla su muhafaza edemez. Ceviz yetiştiriciliği yapan üreticilerimizin dikkat etmesi gereken noktalardan biri toprak ve sudaki tuz oranıdır. Ceviz ağaçları çok suyu ve çok tuzu sevmezler. Bu nedenle taban suyu yüksek topraklar ve tuz oranı yüksek topraklar ceviz verimliliğini olumsuz yönde etkileyen etmenlerdendir. Özellikle topraktaki tuz oranı, ceviz verimini düşürür. Ceviz yetiştirilecek arazinin ph değerinin 6.5 – 7.5 arası olması gerekir. Eğer ceviz fidanı dikeceğiniz arazi sert yapılı ise, dikimden önce toprağın işlenmesi önerilmektedir.
Diğer tüm bitki türleri gibi ceviz yetiştiriciliği için önemli olan bir diğer faktör iklim tipidir. Ceviz ağaçları, yaz sıcaklarını çok fazla seven ve fazla sıcağa ihtiyaç duyan bir bitki değildir. Bu neden yaz sıcaklığı 38 derecenin üzerinde olan bölgelerde ceviz yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmaz. Çünkü ceviz ağacı yaz sıcaklarından olumsuz etkilenmektedir. Özellikle sonbaharda oluşan erken donlar ceviz verimini azaltmaktadır. İlkbaharda gerçekleşen geç yağışlar da cevizlerde lekelerin oluşmasına sebep olmaktadır. Ceviz, sıcağı seven bir bitki değildir ancak soğuğa karşı dayanıklıdır. -25 dereceye kadar oluşan soğuk havalara direnç gösterebilir.
Ceviz ekeceğiniz bölgedeki rüzgar yoğunluğu da önemli olan bir diğer husustur. Eğer ektiğiniz bölgede rüzgar sert esiyor ise ceviz ağacına bir siper hazırlamanız gerekebilir. Ayrıca don çukuru ceviz verimini düşüren bir etmendir. Ceviz dikeceğiniz arazide don çukuru olmamasına dikkat etmelisiniz. Ceviz dikeceğiniz arazinin kuzeye bakmasına da dikkat etmelisiniz. Çünkü kuzeye bakan yamaçlar, ceviz ağacında oluşacak çiçeklenmenin gecikmesine sebep olmaktadır. Bu gecikme, don olayının yaşanmasını engellediği için ceviz için faydalıdır.
Ceviz fidanı dikeceğiniz zaman cevizin cinsine göre dikim işlemini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Ceviz fidanı için önerilen mesafe, 10×10 m, genişlik ise 60 cm derinliğin 70 cm olması önerilmektedir. Ceviz fidanının büyüme gelişme döneminde yabancı otlardan temizlemeniz daha sağlıklı büyümesine yardımcı olacaktır.