Ülkemiz hayvan yetiştiriciliği açısından çeşitli alt kollara ayrılmaktadır. Arıcılık, küçükbaş- büyükbaş hayvancılık, su ürünleri ve kümes hayvancılığı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kümes hayvancılığı; tavuk, hindi, kaz, tavşan ve ördek hayvanlarını kapsamaktadır. Kümes hayvanları, eti, yumurtası ve tüyü için üretilirler. Kümes hayvanları tavşan hariç genellikle kanatlıdır. Tarım sektörünün alt üretim kollarından biri olan kümes hayvancılığına olan talep son yıllarda daha da artmıştır. Özellikle insanların gıda tüketimi ve protein takviyesi ihtiyacının karşılanması için kümes hayvancılığı üretimine önem verilmektedir.
Kümes hayvancılığı, üretimi yapılan diğer hayvanlara göre daha az maliyetli ve iş gücüne çok fazla ihtiyaç duyulmadığı için günden güne üretim işiyle ilgilenen kesimde artış olabilir. Üretimi değer hayvancılık faaliyetlerine göre hızlıdır. Üretim miktarı, yem maliyeti, kapsadığı alan ve insana duyulan işgücü potansiyeli diğer hayvanlara kıyasla daha minimum derecededir. Kümes hayvanları, eti için üretilen, yumurta için üretilen ve tüyleri için üretimi yapılanlar olarak gruplandırılabilir.
Ülkemizde kümes hayvancılığı özellikle 1990’lı yıllardan sonra gelişmeye başlamış bir tarımsal faaliyettir. Kümes hayvancılığında yaşanan bu artış, sektörle ilgili çalışmaların ve şirketlerin kurulmasına, kurulmuş olanların gelişmesine zemin hazırlamıştır.
Günümüzde insanlar, organik tüketim kültürüne yönelmeleriyle birlikte, kümes hayvancılığına verilen değer ve devlet desteği verilmektedir.
Kümes hayvancılığı yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Kümes hayvancılığı yapılacak mekânın, öncelikle yerleşim yerlerinden ve ana yollardan uzak bir yerde seçilmesi gerekmektedir. Ayrıca ülkemizde son zamanlarda tüketilen et grubu, tavuk etidir. Ancak tüketicilerin tercihi gezen ve organik beslenen tavuktan yanadır. Kümes hayvancılığı üretiminde önemli bir yere sahip olan Türkiye, özellikle tavuk etini ihraç etmektedir. İhraç ettiği ülkeler arasından ilk sırada Rusya yer almaktadır. Et ihracatının yanı sıra yumurta üretiminde de Türkiye, Avrupa’da ilk üç ülkeden biridir.
Ülkemizde kümes hayvancılığında ilk sırayı Ege bölgesi almaktadır. Özellikle Manisa ili, kümes hayvan yetiştiriciliği noktasında kümes hayvanı sayısı 40 milyondan fazladır. Ege bölgesinden sonra Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde kümes hayvancılığı üretimi yaygın olarak yapılmaktadır.