Ülkemizde Tohum Islah Çalışmaları Nerelerde Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

28 Kasım 2024 - 02:49

Ülkemizde Tohum Islah Çalışmaları Nerelerde Yapılır?

Ülkemizde Tohum Islah Çalışmaları Nerelerde Yapılır?
Son Güncelleme :

29 Temmuz 2021 - 8:52

327 views

Tohum ıslahı, tarımsal üretimi daha iyi hale getirmek, tarım uygulamalarında yapılan yanlış uygulamaları düzeltmek amacıyla yapılan bir uygulamadır. Tarımsal üretimde verimi arttıran bazı faktörler vardır. Bu faktörler arasında tohum ıslah çalışmaları da bulunmaktadır. Kaliteli olmayan verimi düşük tohumlar, üretimde üreticimizin istediği verimi almasına engel olabilir. İklim koşulları, toprak yapısı, ilaçlama, gübreleme ve sulama faktörleri kadar tohumun kalitesi de verimi etkiler. Bu nedenle diğer ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de tohum ıslah çalışmaları yapılmaktadır. Tohum ıslah çalışmaları, daha kaliteli ürün elde etmek ve daha verimli bir üretim sağlamak için yapılan uygulamalar arasındadır.
Ülkemizde tohum ıslah çalışmaları, güncel bir uygulama değildir. Tohum ıslah çalışmalarının tarihi 1900’lere kadar dayanmaktadır. İlk tohum ıslah çalışması 1925 yılında, Eskişehir ilinde yapılmıştır. Kullanılan ilk tohum ise, buğday tohumudur. Tohum ıslah çalışmaları ile melezlenen tohumun güçlü yönleri daha aktif hale getirilir, zayıf yönlerinden kurtarılmaya çalışır. Ancak bu durum tohumun genleriyle oynanması anlamına gelmemelidir. Çünkü üreticimizin merak ettiği ve ön yargısına sebep olan kısım tam olarak burasıdır. Melezleme işlemi tohumun sahip olduğu genlerden güçlü olanların faaliyetlerini arttırarak daha güçlü ve daha sağlıklı bir şekilde tarım sürecine katılmasına olanak sağlar. Bu nedenle tohum ıslah çalışması ile GDO işlemi aynı değildir.
Ülkemizde gerçekleştirilen tohum ıslah çalışmaları iki kanal yoluyla yürütülmektedir. Bunlardan biri devlet destekli tohum istasyonlarıdır, bir diğeri ise özel sektör desteği ile kurulan istasyonlardır. Ülkemizde farklı kurumlar da yine ıslah çalışmalarını gerçekleştirebilir. Bunlara örnek olarak üniversitelerin ilgili anabilim dallarını, araştırma enstitülerini ve özel şirketlerin yaptığı ıslah çalışmalarını verebiliriz. Saydığımız bu kurumlar, yerli ve yabancı kökenli firmalar bulunur. Bu firmalarda işlenen tohumlar ithal tohum ve yerli tohum olarak farklılaşır.
Tohum ıslahı çalışmaları ile üretilen bitkiden yüksek verim elde edilmesi amaçlanmaktadır. Hibrit tohumların büyüme ve gelişme süreleri daha kısa sürede ve daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşmektedir. Ayrıca erken olgunlaşma, bitkilerde görülen bir diğer reaksiyondur. Hastalıklara karşı dayanıklılık ise hibrit tohumlarda daha fazladır.