Üzüm Asma Fidanları Hakkında Bilinmesi Gereken Kısa BilgilerTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

23 Kasım 2024 - 09:53

Üzüm Asma Fidanları Hakkında Bilinmesi Gereken Kısa Bilgiler

Üzüm Asma Fidanları Hakkında Bilinmesi Gereken Kısa Bilgiler
Son Güncelleme :

10 Haziran 2021 - 9:15

263 views

Üzüm asma fidanları çeşitliliği ve yetiştirilebilirliği açısından pek çok farklı türde bulunuyor en çok yetiştirilen üzüm türleri nelerdir? Asma fidanları çeşitleri nelerdir? Soruları bu sorular içerisinde yer alıyor ve meraklıları tarafından sıklıkla araştırılıyor.

Asma fidanı çeşitleri ve özellikleri de yetiştiriciler tarafından yaşanılan bölge içerisinde çeşit oluşturabilmek için veya yeni yetiştiricilerin iyi bir fikir edinmesinde yardımcı olabilecek konulardan biri en çok araştırılan Türkiye’de yet5iştirlen üzüm fidanları ile ilgili kısa bilgileri sizler için bir araya getirdik.

Üzüm çeşitleri nelerdir? Sofralık üzüm çeşitleri şaraplık üzüm çeşitleri kurutmalık üzüm çeşitleri ve özellikleri nelerdir?

Superior Üzüm Asma Fidanı: Beyaz renkli bir üzüm çeşidi olan bu üzüm çekirdeksiz üzüm türleri arasında yer alıyor. Asit miktarı az olan bir meyve türüdür ve depo ömrü 9 haftaya kadar uzayabilir. Asmaları kuvvetli ve dayanıklı özellikler taşır. Budama türü ise uzun budamadır.

Horoz Karası: Sofralık veya şaraplık olarak yetiştirilebilen bir üzüm fidanı olan bu üzüm çeşidinden yerli şarap türleri için en kaliteli şarap özelliği taşıyan şaraplar bu üzümden yapılan şarap çeşitleridir diyebilmek mümkün. Bağları genel olarak Amasya Ve Tokat illerinde Horoz Karası Üzüm çeşidinin üretimi çoğunluktadır. Ağaç verimliliği oldukça yüksek bir fidan türüdür. Taneleri biçin orta boyutlu e kalın kabuklara sahip olduğu söylenilebilir.

Kanidal Üzüm Asma Fidanı: Taneleri oldukça iri özellik gösteren bir ağaç türüdür. Renkleri dikkat çekici ve kırmızı olarak görülebilir sofralık üzüm çeşitleri arasında yer alır şarap için tercih edilmez çok iyi verim sağladığı için yetiştiriciler tarafından tercih edilen türler arasında bulunduğunu söylemek mümkün Çok sıcak yerleri seven bir fidan türü değildir fakat sıcak yerlerde de yetiştirimi sağlanan türlerdendir. Sıcak yerlerde yetiştirildiği takdirde kabuk çatlaması ve güneş yanığı gibi üzüm kalitesini düşüren ve pazarda daha düşük fiyatta yer almasına neden olabilecek sorunlar görülebilir. Budaması ise kısa budamadır diyebiliriz.

Red Globe Üzüm Asması: Sofralık bir çeşit olan Red Globe üzüm tanelerinin oldukça iri ve çekirdekli olduğu bilinen özellikleri arasında olabilir. Bir salkım ağırlığı ise yaklaşık olarak bir kilo civarında gelebilir. Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde en iyi verimi sağlar denilebilir.

Yalova İncisi: 1988 yılında tescil edilen üzüm türleri arasında yer alan Yalova incisi sofralık olarak tercih edilen üzüm çeşitlerinden biri olarak göze çarpıyor. Beyaz renkli ve orta irilikte me4yvlere sahip olan bir üzüm türüdür diyebiliriz meyve özelliği olarak az sulu ve çekirdekli bir özellik gösteren türdedir. Bir salkım ağırlığı ise yaklaşık olarak 300 gram ağılığında olabilir. Akdeniz sahil kuşağında yoğunluklu olarak yetişen üzüm çeşitlerinden biridir. Bu üzüm çeşidi Akdeniz sahil bölgelerinde haziran temmuz arası aylara hasat edebilir diyebiliriz. Hasat süresi temmuz başlarına kadar uzayabilir. Örtü altında yetiştirilme sağlandığında haziran başında dosa ağaç mahsul sağlayabilir en erken Akdeniz kıyılarından pazara girişi haziran başı olarak görülebilir. Ağaçlarının orta veya uzun olarak budanması gerekir üzümlerin yeterli güneş ışığı alabilmesi için gerekirse seyreltme budaması yapılabilir. Seyreltme budamasına sadece fazla yüklü asmalarda ihtiyaç duyulur demek mümkün Ege ve Akdeniz bölgesi içlerinde yapılan çalışmalar sonucunda oluşturulmuş bir üzüm çe4şidi olarak görülen bu üzüm türünün kısa olarak da budanmasının yapıldığını görmek mümkün diyebiliriz.

Alfonsu Üzüm Asma Fidanı: Orta mevsimlerde olgunlaştığı görülebilen bir asma fidanı türüdür. Oldukça verimli salkım özelliği taşıdığı için yüne üreticiler tarafından sıklıkla tercih edilebilen üzüm türleri arasında yer aldığı söylenilebilir. Marmara bölgesinde yoğun olarak yetiştiriciliği sağlanan bir ürün olduğu söylemek mümkün olan bu üzüm türü asma üzerinde ve soğuk depolarda muhafazası sağlanan türler arasında bulunuyor. Farklı fiyatlarda pazarlarda bulanabilen bir üzüm türüdür. İri taneli olanları ve rengi siyah ağırlıklı olan türleri yüksek fiyatlardan satışı sağlanan bir türdür demek mümkün. Koyu siyaha çalan mor renkleri ve iri taneleri sayesinde bu üzümlerin lezzetinin fazla olduğu kadar görüntüsünün de gösterişli olduğunu söylemek mümkün. Bu üzümün yetiştiriciliği sağlanırken dikkat edilmesi gereken bir nokta ise ağacın düzgün bir biçimde yetişebilmesini sağlamak için dikkatli ve uygun bir seyreltme yönteminin kullanılması gerektiğidir. Oldukça dayanıklı ve farklı yerlere pazarlanması sağlandığında taşınması gerektiğinde sorun çıkartmayan bir üzüm türü olduğu söylenebilir. Anı zamanda kalın kabuklara sahip olan bu meyve türü güçlü ve verimli topraklarda yetiştirilebilir. Yetiştirilmesinde kordon sitemi kullanıldığında üzüm ağacından daha fazla verim elde etmek mümkündür diyebiliriz. Kısa budanma şeklinde budamasının gerçekleştirilmesi gerekir.

Sultani Çekirdeksiz Üzüm Asma Fidanı: Etli asit miktarı az ve çekirdeksiz olması ile Manisa taraflarında en verimli, şekilde yetirilebilmesi le dikkat çeken üzüm türleri arasında yer alıyor. Hem sofralık hem de kurutmalık olarak kullanılan bu üzüm çeşidinin daha çok kurutmalık olarak kullanılmasının sebebi ise yurt dışı pazarlarında da iç pazarlarında da kaliteli olarak değerlendirilebilecek üzüm çeşitlerinden biri olması denilebilir. Bu üzümün kurutulmuş çekirdeksiz hali dünyadaki en kaliteli kuru üzüm türlerinden biridir diyerek pek de abartmış olmayız aslında Ege bölgesinde ağaçların çoğunluğunu bu ağaç türü sağlar son yıllarda sofralık ve kurutmalık haricinde şarap yapımında da kullanılmaya başlayan bu üzüm türünün karlı olduğunu da söyleyebiliriz. En fazla Manisa ilinde yetiştiriliyor olsa da Denizli ili içerisinde de killi topraklar kullanarak oldukça verimli ağaçlar yetiştirilebildiği görebilir.

Sofralık türlerinde daha iri taneler alınabilmesi için üzüm ağacı üzerinde sık sık salkım düzenlemesi yapılabilir. İri taneler oturulabilmesi için ağaçlara hormon takviyesi uygulanabilir İnce kabuklu ve beyaz renkli bir üzüm çeşidi olduğunu söyleyebiliriz.

Michele Palieri Üzüm Fidanı: Salkımları yaklaşık olarak 400 gram ağılığında ulunabilen bir üzüm türüdür. Yarı uzun budaması gereken türler arasında yer alır. Ağustosun kinci haftasında meyvede olgunlaşma görülebilir Taneleri çok iri ve koyu mor mvi renklerde bulunabilir.

Narince üzüm asma fidanı: Sofralık olarak veya şaraplık olarak kullanılabilen bir üzüm türüdür. Tokat ve Amasya’daki üzüm bahçelerinin çoğunu bu üzüm türü oluşturur oldukça verim sağlar taneleri orta kalın kabuklu çekirdekli ve beyaz renklere sahiptirler.

Crimson Seedles Üzüm Asma Fidanı: Çekirdeksiz ve kırmızı renge sahip olan bir üzüm çeşididir. Güneşi seven bir meyvedir. Salkım olarak ortalama ağırlığı 600 gram denilebilir. Geç olgunlaşır. Eylül ayı basları bu meyve türünün olgunlaşma zamanı olarak düşünülebilir. Çok lezzetli bir üzüm türüdür denilebilir. Aynı zamanda meyveleri dayanıklıdır ve çabuk bir şekilde hasar almaz diyebiliriz.

Mevlana Üzüm Asma Fidanı: Beyaz renge sahip olan bu üzüm çeşidinin olgunlaşma zamanının Ağustos ayı olduğunu söylemek mümkün verimliliği oldukça yüksek olan bir üzüm türü olduğu söylenilebilir iyi bakılan fidanlar için bir dekar üzerinden 2500 kg’a kadar verim alınabileceği belirtilebilir. Silindirik bir yapıya sahip olduğunu belirtebileceğimiz bu meyvenin salkım ağırlığının ise ortalama olarak 500 gr civarında olduğu söylenilebilir.