Sulama, tarımsal üretim sürecinde üründen elde edilecek verimin ve kalitenin başlıca belirleyicilerindendir. Toprağa ekilen ya da dikilen bitki, besin ihtiyacının bir kısmını topraktan karşılar. Ancak toprak bitkinin besin ihtiyacını karşılamaya tek başına yetmez. Bitkinin su ihtiyacı ya da doğal yollarla karşılanır ki bu yağışları ifade eder, ya da insanın çabası ile gerçekleşir. Eski dönemlerden bu yana bitki yağışın az olduğu bölgelerde sulanma ihtiyacı duyar. Tarımdaki teknolojik gelişmeler sulama yöntemlerinin gelişerek çeşitlilik göstermesine yardımcı olmuştur. Bugün tarım sektöründe kullanılan pekçok sulama yöntemi bulunmaktadır. Sulama yöntemler, üretilen ürünün su ihtiyacına göre seçilebilir. Ayrıca her sulama yönteminin avantajı olduğu kadar dezavantajı da bulunmaktadır. Yapmanız gereken, ürettiğiniz ürün için en ideal sulama yöntemini seçerek, bitkiyi sulamaktır.
Sulama yöntemlerini, yüzey sulama yöntemleri ve basınçlı sulama yöntemleri olarak iki gruba ayırabiliriz. Yüzey sulama yöntemleri; salma sulama yöntemi, karık sulama yöntemi, tava sulama yöntemi, uzun tava (border) sulama yöntemi olarak 4 başlık altında gruplandırılabilir. Basınçlı sulama yöntemleri; damlama sulama yöntemi, yağmurlama sulama yöntemi, mikro yağmurlama sulama yöntemi ve sızdırma sulama yöntemidir.
Yüzey sulama yöntemlerinden biri olan salma sulama yönteminde su, tarım arazisine serbest bir şekilde bırakılır. Düz arazilerde su kolaylıkla tarlanın her yerine ulaşabilir. Engebenin olduğu yerlerde salma sulama pek tercih edilen bir yöntem değildir. Çünkü su her yere aynı miktarda ulaşamaz. Bazı yerlerde birikmeler olurken, bazı yerlere suyun ulaşmama durumu gerçekleşebilir. Salma sulama yöntemi sık ekilen bitkiler için tercih edilir. Salma sulamanın uygulandığı topraklarda tuz oranında ve drejanda problem görülebilir.
Karık sulama yöntemi, yüzey sulama yöntemlerinden bir diğeridir. Açılan karık sıralarından su salınarak uygulanan sulama yöntemidir. Açılan karık, verilen suyu taşıyabilecek şekilde açılmalıdır. Eğilimli arazilerde arazinin eğimine paralel karıkların açılmasıyla sulama işlemi gerçekleşir. Boğaz kısmı ıslandığında zarar gören bitkiler için idealdir.
Tava sulama yönteminde, topraktan setler oluşturulur ve tavaların iç kısmı su ile doldurulur. Tavada biriken sular zamanla bitki köklerinde depolanır.
Uzun tava (border) sulama yönteminde de yine topraktan setler oluşturulur. Ancak oluşturulan paralel seddeler dar ve uzun olarak şekillendirilir.