ZencefilTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

26 Kasım 2024 - 16:27

Zencefil

Zencefil
Son Güncelleme :

03 Temmuz 2021 - 14:02

214 views

Zencefil günümüz içerisinde en çok tercih edilen ve sağlık açısından oldukça faydalı olabilen bir baharat çeşidi olarak biliniyor. İster toz hali ile isterseniz ise taze hali ile tüketebilmenizin mümkün olduğunu söylemek mümkün özellikle sağlığı korumak ve bağışıklığı güçlendirmek için iyi bir tercih olarak görülebilecek olan zencefil özellikle sağlık için kullanımı ile biliniyor diyebiliriz.

Zencefil Nedir?

Zencefil çok yıllık bitkiler arasında bulunan bir bitki çeşidi olduğu söylenilebilir. Zencefilgiller familyası içerisinde yer alan bu bitki boyutu bir metre uzunluğuna ulaşabiliyor dış görünüş olarak ince uzun özellikle ve sarı kırmızı renklerde çiçek açan bir bitki türüdür diyebiliriz. Zencefil daha çok kök kısmının kullanıldığını görmek mümkün. Genellikle kök kısımlarını taze veya kurutulmuş olarak satın alabilirsiniz. Zencefil kökü ise baharat yapımında veya ilaç kullanımında sıklıkla kullanılan şifalı bitki çeşitleri arasında yer alıyor diyebiliriz. Bitki türü olarak ise çok yıllık bir bitki olarak görülen bitkiler arasında bulunuyor bu nedenle uzun yıllar boyunca yetiştiriciliği sağlanabilen bitki çeşitleri arasında bulunduğunu söylemek mümkün diyebiliriz. Dış görünüş olarak bu bitki çeşidine baktığınızda yer elması görüntüsüne sahip olan bir bitki türü olduğu söylenir hatta neredeyse yerelması ise tamamen aynı olarak görülebilir.

Zencefil En Çok Hangi Nerede Yetişir?

Zencefilin en çok yetiştirimi yapılan ülkeler Çin başta olmak üzere, Hindistan, Endonezya ve Japonya’nın farklı kesimlerinde yetiştirildiğini söylemek doğru olabilir. Daha çok tropikal iklim içerisinde verimli olarak yetiştiriciliğinin gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz.

Peki, Türkiye’de Zencefil Nerede Yetişir?

Ülkemiz içerisinde ege bölgesi ve Akdeniz bölgesi içerisinde yetiştiriciliğinin uygun görülebileceği düşünülse de Türkiye içerisinde zencefil yetiştiriciliği seralar içerisinde yapılır. Tropikal iklim özelliklerinde bulunan nem ışık ve sıcaklık değerlerini Akdeniz iklimi yeterince karşılayamayabilir. Bu neden ile daha ok sera içlerinde zencefil yetiştirilmesine uygun olacak sıcaklık nem ışık gibi bitkinin verimli olarak yetiştirilmesine katkı sağlayacak etkenlerin ayarlanması çok daha kolay bir şekilde yapılır ve zencefil yetiştirilmesi bu şekilde ülkemizde gerçekleştirilir.


Zencefil yetiştiriciliği sera içlerinde yapılabilir ve ilkemiz içerisinde yeni bir yetiştirme alanı olarak görülebileceğinden uzun vade içerisinde zencefil yetiştiriciliğinin en çok kar getiren tarım ürünleri arasında bulunabileceğini söylemek de mümkün olabilir. Ticari olarak yüksek bir getiri sağlayabilen bitkiler arasında görülen zencefil bitkisi ev içerisinde yetiştirilebildiği gibi seralarda da verimli olarak yetiştirilerek ticari amaç ile Türkiye içerisinde satılabiliyor.

Zencefil Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Zen fil yetiştiriciliği daha çok ılıman iklimlerde yapılan bir yetiştirme türü olarak görülebilir. Zencefil bitkisi yetiştirilen bölgenin yağış alması gerekir buna bakıldığı zaman ülkemizde evde saksı içerisinde veya seralarda yetiştirilmesi mümkün olan zencefilin en dikkat edilmesi gereken noktalarından birinin uygun bir sulama yöntemi ile yetiştirilmesi olduğunu söylemek mümkün olabilir.

Zencefil dikimi için Ne zaman Yapılmalı?

Zencefil dikimi genel olarak ilkbahar ayları içerisinde gerçekleştirilir. Bu mevsimlerde dikimi yapılan zencefil kökünün verimli bir biçimde yetiştiğini söylemek mümkün olabilir. En erken dimi ise şubat ayı içerisinde gerçekleştirilebilir.


Zencefil yetiştiricilik türü ise tohumdan değil daha çok kök yetiştiriciliğinden gerçekleştirilmesi mümkün olan bir yetiştirme türüdür diyebiliriz.

Kök Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nedir?

Kök yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri bitkinin tomurcuklanmış kısımlarına dikkat edilmesi gerektiğidir demek mümkün. Bitki üzerindeki tomurcuklanmış kısımlar zencefil verimliliğinin azalmasını sağlayabilir. Bu yüzden zencefil yetiştiriciliği için dikkat edilmesi gereken noktalardan birinin tomurcuklanmış kısımların kesilmesi gerektiği olduğunu söyleyebiliriz. İyice temizlenmiş kök zencefilim toprağa uygun bir biçimde ekilmesi zencefilin yetişmesi ihtimalini arttıracak hususlardan biri olarak görülebilir.


Zencefil toprağı için dikkat edilmesi gereken durum ise iyi bir toprak hazırlığı yapılmış olmasıdır. Özellikle uzun yıllık bitkiler için toprak verimliliğinin ve çeşidinin dikkatli olarak tercih edilmesi gerekir ve bunun yanında toprak temizliğinin de özenle yapılması önemlidir denilebilir.

Zencefil Nasıl bir Toprak İster?

Zencefil toprak isteği ph. derecesi olarak 6 ile 6,5 derece arasındadır. Bitki ekimini gerçekleştirmeden önce toprağın uygun bir biçimde gübrelendirmesi yapılmalıdır. Zencefil gübresi olarak atıl durumda olan olgun gübreler tercih edildiğini söylemek mümkün olabilir. Bu sayede bitki gelişimini daha sağlıklı bir biçimde gerçekleştirebilir.


Zencefil dikiminden sonra yetiştiricilik yaptığınız toprağın sürekli nemli kalmasına özen gösterilmesi önerilir. Tropikal iklim içerisinde yetiştiriciliği sağlanan zencefil bitkisi yağışı ve sıcak havayı seven bitki çeşitleri arasındadır. Bu ortamı sağlayacak bir ortam oluşturmak bitkinin daha verimli ve daha iyi bir çeşitte olmasına yardımcı olacaktır.

Zencefil Bitkisinin Güneş İsteği

Zencefil bitkisi yağışı sevdiği kadar güneşi de seven bir bitki denilebilir buna uygun olarak ev içerisinde yetiştirilmesini yaptığınız zencefilinizin gün içerisinde mutlaka güneş ışık almasını söyleyebiliriz. GÜN içerinde 5 saat kadar sabah güneşi alması bitki için oldukça önemlidir ve gelişimine katkı sağlar demek mümkün olabilir.


Dikimi için dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise zencefil bitkisinin dikiminin don olaylarından sonra dikilmesi gerektiğidir diyebiliriz. Dikim için uygun görülen aylar ilkbahar ayları olsa bile don olaylarının bitimine göre bir dikim takvimi oluşturmanız gerektiği söylenilebilir.


Zencefil bitkisinin hasadının uygun zamanda yapılması gerekir


Peki, ‘’zencefilin hasat zamanının geldiği nasıl anlaşılır?’’

Zencefil Hasadı

Zencefil hasadına kadar olan vakitte özelikle yaz ayları içerisinde bitki toprağının sürekli nemli kalmasına özen gösterilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Buna bağlı olarak zencefil yaprakları rengi korumaya devam edecektir son bahar aylarına doğru ise yapraklar sararmaya başlayacaktır. Yapraklar sarardığı zaman zencefil bitkisi için sulama kesilebilir. Daha sonrasında ise yapraklar öldüğünde zencefil bitkisi hasat için hazır hale gelmiş olur diyebilmek mümkün olabilir. Zencefil bitkisinin hasat yapılması 8 ile 9 ay arasında sürebilir fakat bazı bitkilerin hasadının 6 aydan sonra yapılması mümkün olabilir.

Zencefili Daha Verimli Hale Getirmek için Ne Yapılabilir?

Zencefilden daha fazla verim elde etmek için dikim toprağının kurumuş olmasına dikkat edilebilir.


Düzenli olarak vitamin ve mineral takviyesi yapılması zencefilleri daha verimli hale getirebilir. Ve daha kolay ve sağlıklı büyümelerine yardımcı olabilir. Tavsiye edilen vitamin ve mineraller ise ayda bir kere olacak şekilde potasyum azot ve fosfor takviyesi olarak gerçekleştirilebilir.


Zencefil bitkisinin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayabilmek adına dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri bitki üzerinde olabilecek böcek türlerine karşı önlem alınması gerektiğidir diyebiliriz. Farklı böcek türleri bitkinizin büyümesine engel olabilir hatta önlem alınmadığı durumlarda bitkinin ölmesine neden olabilir diyebiliriz.


Zencefiller üzerinde en çok görülen böcek türleri ise sümüklü böceklerdir sümüklü böceklere karşı uygun bir önlem alınmadığında bitkinin kök ve gövdesi arasındaki bağlantıyı kesebilir.