Türkiye’de tarımda önemli bir yere sahip olan zeytin ağaçları için de diğer ağaçlara yapıldığı gibi gübreleme işlemi yapmak ağaçtan daha yüksek bir verim alınmasına yardımcı olurken aynı zamanda ağaçta yetişen zeytin türünün de daha sağlıklı ve daha iri olmasına yardımcı oluyor demek mümkün. Toprak için doğru ve yeterli miktarda gübreleme yapılması ağacın gelişimine büyük katkı sağlayabiliyor.
‘’Zeytin Ağacına hangi gübreler verilmeli?’’ ‘’Zeytin nasıl irileşir?’’ ‘’Ağaçtan nasıl daha fazla mahsul alınır?’’ Yetiştiriciler tarafından sıkça sorunlar sorular arasında yer alıyor diyebilir.
Zeytin yetiştiriciliğinde gübreleme yöntemi ağaçtaki zeytinlerin daha iri bir şekilde yetişmesine yar5dımcı olur gübreleme ağaçlar için hasat zamanından sonra gerçekleştirilmelidir deniliyor. Ağaç başına 1.5 ile 2 kilo arasında yapılabilecek gübreleme işlemi için tamamen doğal olan gübre türlerin seçilmesini önerebiliriz.
Azot Gübresi: Köklerden alınan suyun daha hızlı bir şekilde emiliminin ağaç tarafından gerçekleşmesine yardımcı olacak bir gübre olduğu söylenilebilir. Soğuğa karşı ağaçların direncinin artmasına yardımcı olur. Fazla kullanılması ve yanlış uygulanması zeytin ağacının daha az ürün vermesine sebep olabilir.
Fosfor Gübresi: Özellikle zeytinyağının ve zeytinin kalitesini arttırmaya yönel kullanılan bir gübre olduğunu söyleyebilmek mümkün. Çiçeklenmeyi ve meyve artırımı da sağlayan fosfor gübresi topraktaki ağaca zarar verebilecek virüs ve bakteriler üzerinde de etkiye sahiptir denilebilir. Az veya çok bir biçimde bu gübrenin ağaca uygulanması zeytinyağının kalitesinin düşmesine neden olabilir.
Potasyum Gübresi: Zeytin ağaçlarında su tasarrufuna katkı sağlarken aynı zamanda karbonhidrat oluşumu üzerinde de etkilidir. Potasyum gübresi az veya fazla verildiğinde özellikle son bahar kış mevsimlerinde yapraklar sararma meydana gelebilir.
Zeytin Ağacı İçin Gübre Kullanımı
Gübre Nasıl kullanılmalı? Gübre türleri tek başına kullanıldığı zaman istenilen verim sağlanması zor olabilir. Gübre satın aldığınız yerden veya bu konuda uzman olan birinden yardım alarak ne kadar ve nasıl bir gübre karışımı yapacağınızı öğrenebilir. Ağaçlarınıza yüksek fayda sağlayabilirsiniz. Ağaç büyüklüğü, ağacı yaşı, bahçenizin genişliği, bahçenizin toprak türü gibi özellikler gübreyi nasıl kullanmanız gerektiğini belirten önemli hususlar arasındadır denilebilir.