2021 Yılı Hayvancılık Destekleri Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 09:12

2021 Yılı Hayvancılık Destekleri Nelerdir?

2021 Yılı Hayvancılık Destekleri Nelerdir?
Son Güncelleme :

05 Haziran 2021 - 11:37

189 views

Türkiye, tarım ve hayvancılık sektöründe üretimi üst seviye tutan ülkelerden biridir. Tarım sektörü içerisinde bulunan hayvancılık sektörü, içerisinde pek çok hayvan ürünü bulundurur. Büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık, arıcılık, kümes hayvancılığı, su ürünleri yetiştiricileri ve ipek böcekçiliği, hayvancılık sektöründe yer alan üretimin alt kollarıdır. Hayvan yetiştiriciliğine bulunan üreticiler evcil hayvanların sağlıklı ve kaliteli bir şekilde, amaca uygun olarak üretilmesini ve çoğaltılmasını sağlamaktadır. Et besini, insan yaşamı üzerinde önemli bir yere sahiptir. Kırmızı et, beyaz et ve balık eti, insanların temel besin kaynaklarının et kısmında yer alan gıdalardandır. Ayrıca bal ürünü insan hayatının pek çok alanında kullanılan çok işlevli bir besindir. Etin ve balın insan hayatında önemli yere sahip oluşu, hayvancılık sektörüne olan ilginin yükselmesine ve iyileştirme çalışmalarının gerçekleşmesine sebep olmuştur.
Hayvancılık sektörü, devlet tarafından desteklenen ve maddi yardımda bulunarak üreticiyi üretime teşvik eden bir üretim koludur. Hayvancılık sektörüne devlet tarafından yapılan destekler, yetiştirilen hayvanın türüne göre farklılık göstermektedir. Örneğin, büyükbaş hayvancılık ile küçükbaş hayvancılığa yapılan ödenek miktarı aynı değildir.
2021 yılında üreticiyi sevindirecek bir açıklama yapılmış ve Kırsal Kalkınma Yatırımları adı altında üreticiye %50 hibe desteği verileceği söylenmiştir. Ayrıca üreticiye verilecek hibe desteğinin kapasitesi ve limitleri de belirlenmiştir. Hibe desteği verilen üretim kollarından biri olan damızlık kaz yetiştiriciliğine ayrılan hibe miktarı azami 700 bin TL’dir. Damızlık kaz yetiştiriciliği yapılan işletmede olması gereken damızlık kaz adeti 1000 olmalıdır. Ayrıca kümes ve kuluçkahane inşaatı ve üretimle ilgili makineler ve ekipmanları da kapsamaktadır.
Ticari hindi yetiştiriciliği yapan bir işletme en az 1000 adet hindi olacak ve inşa edile kümes, hindi kapasitesine uygun olarak inşa edilecek. Kümes inşası, gerekli makine ve malzeme de hesaplanarak oluşturulan ticari hindi hibe ödeneği, azami 200 bin lira olacaktır.
Arıcılık için belirlenen hibe desteği ise 30 bin lira kadar olacaktır. Hibe desteği, arıcılıkta kullanılan makine ve ekipmanları da içermektedir.
Kırsal Kalkınma Destekleri, T.C. Ziraat Bankası tarafında ödemesi yapılacaktır.