2021 KOSGEB Hayvancılık Destekleri Ne Kadardır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 06:17

2021 KOSGEB Hayvancılık Destekleri Ne Kadardır?

2021 KOSGEB Hayvancılık Destekleri Ne Kadardır?
Son Güncelleme :

22 Eylül 2021 - 17:10

1.508 views

Hayvancılık, ülkemizde faal olarak üretimi yapılan ve pek çok vatandaşımızın geçimini sağladığı bir üretim alanıdır. Hem üretim hem de tüketim açısından hayvancılık sektörünün ülkemiz açısından büyük bir önemi bulunur. Tüketim alanında talebin artmasına karşılık, üretimin yeteri oranda olmayışı, devlet tarafından bazı üreticilere teşvik paketleri sunulmasına yol açmıştır. Ülkemiz, tarım ve hayvancılık faaliyetleri açısından oldukça zengin bir faaliyet oranına sahip olsa da zamanla bu faaliyet oranlarında azalmalar meydana geliyor. Bu gibi kriz durumlarının önüne geçebilmek için T.C Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayvan destekleri verilmektedir.

Üreticilerimizin merak ettiği sorulardan biri de KOSGEB’in hayvancılık desteği verip vermediği, veriyorsa ne kadar verdiği ile ilgilidir.

KOSGEB Hayvancılık Desteği Veriyor Mu?

KOSGEP, genel olarak her sektöre destek vermekte ve üretimin devamlılığını sürdürmeye çalışan bir kamu kurumudur. KOSGEB hibesi, hayvancılık faaliyetleri ile ilgilenen vatandaşlarımıza devlet destekli olarak veriliyor. Net bir şekilde söylemek gerekirse KOSGEB, doğrudan tarım ve hayvancılık adına şahıs üzerinden bir destekte bulunmuyor. KOSGEB’in bulunduğu destek girişim amaçlı atılan ticari adımlar için geçerlidir.

 Ancak işletmenin bu desteği alabilmesi için bazı şartları taşıması gerekiyor. Hayvansal üretime teşvik amaçlı verilen finansal desteğin, gerekli koşulları taşıyan tüm girişimciler için verileceği söylenmektedir. Finansal destek için KOSGEB’in zorunlu tuttuğu şartlardan ilki NACE KODU’dur. NACE koduna sahip olmayan işletmelerin önce NACE KODU alması gerekir. Ayrıca KOSGEB’in gerekli kıldığı sertifikaya da sahip olunması gerekiyor.

KOSGEB2in hayvancılık desteği vermiyor ancak hayvancılık sektörü ile bağlantılı olan işletmelere destek vermektedir. Örneğin; balıkçılık ve su ürünleri, hayvancılık faaliyetleri arasındadır. Bu tür faaliyetler için KOSGEB finansal destek sağlamaz. Ancak balık ve su ürünleri temalı bir restoran açmanız durumunda finansal destek alabilirsiniz. Ticari amaç güden işletmeler, gerekli koşulları sağladığında hayvancılık desteklerinden faydalanabilir.

KOSGEB İşletmeler İçin Belirlenen Hibe Miktarları

Öncelikle ticari işletmeler için vereceği finansal destek, işletmenin derecesine göre farklılık gösterir. Bu durumu şu şekilde maddeleştirebiliriz.

  • İş kurma desteği = 5000 TL
  • Sermayeli iş kurma desteği = 10000 TL
  • İlk faaliyet yılı için alınan destek = 5000 TL (189 – 539 prim ödenmesi durumunda)
  • İlk faaliyet yılı için alınan destek = 10000 TL (540 – 1079 prim ödenmesi durumunda)
  • İlk faaliyet yılı için alından destek = 20000 TL (1080 ve üstü prim ödenmesi durumunda)

Hibe alan kişinin engelli, gazi, genç ya da şehit akrabası olması durumunda, ilk yıl için alacağı hibe miktarı 30000 TL olarak belirlenmektedir. Ancak bu destek paketinden yararlanabilmeniz için, KOSGEB tarafından kabul edilen ve desteklenen NACE KODU’na sahip olmanız gerekir. Ayrıca kuruluş desteğine göre girişimcilik destekleme tutarları;

  • Gerçek kişi işletme için 5000 TL
  • Sermaye şirketi işletme için 10000 TL olarak ifade edilmektedir.

Bu desteğin yanı sıra performans desteği verilerek, girişimcilere yardımcı olmaktadır. Performans destekleri, birinci performans dönemi, ikinci performans dönemi ve sertifika desteği olarak kategorize edilebilir. Performans desteği gün sayısı üzerinden verilecek miktar belirlenir.

Birinci Performans Dönemi için;180 – 539 gün için 5000 TL, 540 – 1079 gün için 10000 TL, 1080 ve üzeri gün için 20000 TL olarak verilmektedir.

İkinci Performans Dönemi için; 360 – 1079 gün için 5000 TL, 1080 – 1439 gün için 15000 TL ve 1440 ve üstü gün için 20000 TL, son olarak 5000 TL de Sertifika desteği sağlanmaktadır.

Hayvancılık İçin Verilen Hibe Destekleri

Ahır projeleri (büyükbaş, küçükbaş için), yine büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için sağım sistemleri, sütün tazeliğini ve uzun ömürlülüğünü sağlamak için süt soğutma tankları, yem kilit setleri, hayvan yemleri için ezme ve karma makineleri, yemlerin muhafaza edilmesini sağlamak için yem depoları, hayvan fırçaları, ahır için havalandırma fanları gibi işletme kavramı altına girebilecek talepler için hibe desteği verilmektedir.