İstiridye Mantarı YetiştiriciliğiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

18 Nisan 2024 - 21:24

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği

Son Güncelleme :

08 Aralık 2022 - 8:27

257 views

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği

İstiridye mantarı yetiştiriciliği, bilinen diğer adı ile kavak mantarı, Pleutorus ailesine ait bir mantar türüdür. Kavak ve kayın ağaçlarının gövdesinde yetişen istiridye mantarı, görüntüsü ile istiridyeyi çağrıştırması sebebi ile bu adla adlandırılmaktadır.  Aynı zamanda kavak ağaçlarının gövdelerinde görülmelerinden dolayı da kavak mantarı olarak da bilinmektedir.

İstiridye mantarı savaş dönemlerinde besin ihtiyacını gidermesi için yetiştirilmeye başlanmıştır. Doyurucu besin değerine sahip olması ve lezzetli olması sebebi ile de yemeklerde tercih edilmektedir. Peki istiridye mantarı nasıl yetiştirilir? Hangi şartlar altında istiridye mantarı yetiştirilebilir? Sorularının cevapları yazımızın devamında.

İstiridye Mantarı Nedir? İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

İstiridye mantarı nemli alanlarda daha iyi gelişim göstermektedir. Yetiştirileceği yöntemlerde bu konuya özen gösterilmektedir. Aynı zamanda istiridye mantarları bol oksijen ister, daha serin yerler gelişim göstermelerinde ihtiyaç duyduğu şartlardır. İstiridye mantarı yetiştiriciliği ile özel olarak ilgilenen kişilerin çalışmaları yapacakları alanları bu özelliklere uygun olacak şekilde yapmaları gerekir. Sera ve çadır içerisinde istiridye mantarı yetiştirmek mümkündür. Bunun için yapılması gereken önemli detaylar, aydınlatma, havalandırma, nemlendirme için alt yapı oluşturmaktır. Yapay olarak bu alanlarda istiridye mantarlarının ihtiyaç duyduğu doğal şartlara en yakın ortamlar oluşturulabilir. Özellikle klima yardımı ile istenilen serin ortam oluşturulabilir.

İstiridye mantarı yetiştiriciliği devlet tarafından da desteklenmektedir. Bu alanda üretim devamlılığını sağlamak için tesis kuracak üreticiye devlet desteği sunulmaktadır. İstiridye mantarı yetiştiriciliği yapacak olan kişilerin devlet desteğinden faydalanmaları için Tarım ve Orman Bakanlığına başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

İstiridye Mantarının Faydaları Nelerdir?

  • İstiridye mantarının en önemli özelliği antioksidan niteliğine sahip olmasıdır. Etkili bir antioksidan olan istiridye mantarı vücut toksinlerinden arınmakta önemli bir yere sahiptir.
  • Kolesterol kontrolünü sağlamak konusunda etkilidir.
  • Güçlü bir antibakteriyel özelliğine sahiptir, bu sayede vücut bakterilerinden arınmakta fayda sağlamaktadır.
  • Vücut direnci ve bağışık güçlendirici besinlerden biridir.

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği İçin Neler Gereklidir?

İstiridye mantarları kayın ve kavak ağacının gövdesinde yetiştirilmektedir. Bu özelliği topraktan direkt temastan uzakta yetişmesinde etkili olmaktadır. Son zamanlarda evlerde dahi istiridye mantarı yetiştiriciliği yapıldığı durumlarla karşılaşmak mümkün. Özellikle evlerde istiridye mantarı yetiştirilirken kullanılan yöntemler arasında en bilindik olanları talaş ve ağaç kütüğü kullanmaktır.

Ağaç talaşı ve mantar tohumu kullanarak şeffaf bir poşette istiridye mantarı yetiştirilebilir. Şeffaf bir poşete katman olarak tohum ve talaşları dağıtarak su ilavesi ile 20 gün gibi bir süreçte mantarların oluştuğu görülebilmektedir. Bu yönteme ek olarak ağaç kütüğü yardımı ile de istiridye mantarı yetiştirilebilir. 35-40 cm ölçülerinde kavak ya da kayın ağaç kütüğü bu işlem için uygundur.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.