Tarım Destekleri Tarla Sahibine Değil İcara Alana Verilecek!Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:46

Tarım Destekleri Tarla Sahibine Değil İcara Alana Verilecek!

Tarım Destekleri Tarla Sahibine Değil İcara Alana Verilecek!
Son Güncelleme :

01 Aralık 2022 - 10:02

176 views

Tarım destekleri ile ilgili yeni düzenlemeler kapıda. Bilindiği üzere tarım alanında daha verimli sonuçlar elde etmek ve tarımda sürdürülebilirliği sağlamak adına devlet destekleri yapılmakta. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yakın zamanda yaptığı açıklamalarla bu desteklerde de düzenlemeler yapılacağının altı çizildi.

Bakan tarafından yapılan açıklamada dikkat çeken en önemli noktalar icara olarak tarlalarda kiracı olarak ekinler yapan çiftçilerdi. İcara tarla, tarlaların asıl sahiplerinden tarlayı işlemek için kiralanması durumudur. Bu sistemde tarlayı kullanan ile tarla sahibi farklı kişilerdir. Tarla desteklerinin tarla sahiplerine verildiğini bildiren Bakan Kirişçi icara alanların haklarının korunması adına destek ödemelerinde düzenleme yapılacağını bildirdi.

Bakan Kirişçi açıklamalarında; icara sahiplerinin destek ödemelerinden faydalanamadığı konusunda şikayetlerle karşılaştığını ve bu duruma karşılık yeni güncellemeler yapılması gerekliliğinin altını çizdi. Yeni düzenleme ile artık tarla sahibi değil tarlayı icara eden kiracılar desteği alacaklar.

Tarlada Kiracı Olan Çiftçi Destekten Faydalanamıyor!

Tarım desteklerinden faydalanmak için Çiftçi Kayıt Sisteminden başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru yapılması için tarla sahiplerinin tarlaların varlığını kayıt altına alınması ve bu tarlalar üzerinden destek almayı talep etmesi gerekmektedir. Bu durumda tarla sahibi olmayanların destek için başvuruda bulunması imkânı da kalmıyor. Dolayısıyla da toprağın işlenmesi için kiracı olarak tarlayı kullanan çiftçi bu destekten faydalanamıyor. Tarım desteklerinin tarımda devamlılık sağlamak ve giderlerin bir kısmında dahi olsa fayda sunması amaçlanırken icara sahipleri için durum düşünüldüğü gibi ilerlemiyor.

Bu konuda mevzuat değişikliği yapılması adına meclise konunun taşınacağı belirtilmektedir. Onaylandığı durumda destek ödemelerinden esas alınan ÇKS kayıtları dışında da diğer kayıt birimleri dikkate alınacak ve tarlayı eken kişilere de bu desteklerden faydalanması sağlanacak.

Tarımın sürdürülebilirliği desteklendiği sürece daha verimi hasat dönemi geçirilebilir. Bu noktada yapılan tüm çalışmaların nihai amacı tarımla uğraşan çiftçinin daha iyi şartlara kavuşmasını sağlamak gerekir. Hal böyle olduğunda tarım alanında yapılan desteklerin denetlenmesi konusunun günceme gelmesi de özellikle çiftçilikle uğraşan ancak tarla sahibi olmayanların da işlerini biraz daha kolaylaştıracak. Yapılan tüm açıklamaların ardında gözler bakanlıktan gelecek haberde.