Deprem Bölgesindeki Tarım Faaliyetleri Nasıl Etkilendi?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 08:13

Deprem Bölgesindeki Tarım Faaliyetleri Nasıl Etkilendi?

<strong>Deprem Bölgesindeki Tarım Faaliyetleri Nasıl Etkilendi?</strong>
Son Güncelleme :

14 Mart 2023 - 11:32

106 views

Deprem bölgesindeki tarım faaliyetlerinin nasıl etkilendiği konusu Türkiye tarım üretimi açısından oldukça önemlidir. Uzmanlar deprem alanlarındaki tarım faaliyetlerinin nasıl ilerleyeceği ve olası riskleri hakkında konuştu.

Türkiye’de 6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş olan deprem, toplam 11 ilde ağır yıkıma sebep oldu. Bu yıkımın tarıma yansıyan bilançosu zamanla ortaya çıkmaya başladı. Türkiye tarım üretiminin yüzde 15,5’i deprem bölgesinde bulunan illerde üretiliyor. Yani tarım arazilerinin önemli bir kısmı bu 11 il içerisinde yer alıyor. Deprem bölgelerinde, kayıtlı işletme ve çiftçi sayısı yaklaşık 270 bini buluyor.

Uzmanlar depremin vurduğu 11 ilin gayrisafi yurt içi milli hasılası (GSYH) içindeki payının yüzde 9,3 olduğunu söylüyor. Bu illerin ihracatı ise Türkiye’den yapılan ihracatın yüzde 8,5’lik bir kısmını kapsıyor. Deprem bölgesindeki iller içerisinde en fazla tarım alanına sahip ve tarım faaliyetinde bulunan 1,1 milyon hektarla Şanlıurfa’dır. Bununla birlikte 5,8 milyon dekara sahip Diyarbakır, 2,4 milyon dekara sahip Hatay, 3,6 milyon dekarla Kahramanmaraş ve 5 milyon dekara sahip Adana illeri tarımda önemli bir paya sahiptir.

Deprem bölgelerinde tarım faaliyetlerinin sürdürülmesi için depremin tarım alanlarında ne denli bir etki yarattığının bilirkişiler tarafından analiz edilmesi gerekiyor. Uzmanlara göre, toprak ve su güvenliğinde oluşabilecek bir ihmal sonucunda tarımsal gıda üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Bununla birlikte tarımsal faaliyetlerin nasıl süreceği ve tarımsal gıdalara nasıl ulaşılacağı sorunu da tartışılıyor. Tarımsal faaliyetlerin bir an önce başlaması hem üreticinin hem de tarım alanlarının güvenliğinin sağlanması açısından önemlidir.

Prof. Sait Engindeniz yeşil gazeteye verdiği röportajında deprem faaliyetlerinin nasıl süreceği ile ilgili önerilerini dile getirdi:

“Maddi kayıp yaşayan üreticilerin üretime devam etmek için ihtiyaç duyduğu tarım araçları temin edilmeli. Belirli bir dönem için bu yönde geçici makine parkları oluşturulabilir ve üreticilere sunulabilir. Bölgede hayvan barınaklarının yeniden planlanması ve canlı hayvan tedariki konusunda üreticilere destek olunması gerekir. Bunun yanında üreticilerin tarımsal girdilere ulaşmaları ve satın alabilmeleri konusunda finansal destekler sunulmalıdır. Başta Ziraat Bankası ve kooperatifler bu yönde katkı sağlamalı.”

Depremin yıkıcı etkisinden hasar alan bu tarım alanlarında gerekli önemlerin zamanında alınması büyük önem taşıyor. Tarımsal üretimin devam etmesi hem üretici hem de Türkiye tarım üretiminin zarar görmemesi açısından büyük öneme sahiptir.