Sulama Tesisleri için İşletme ve Bakım Ücretleri Belirlendi!Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 03:49

Sulama Tesisleri için İşletme ve Bakım Ücretleri Belirlendi!

<strong>Sulama Tesisleri için İşletme ve Bakım Ücretleri Belirlendi!</strong>
Son Güncelleme :

20 Mart 2023 - 9:17

65 views

Geçtiğimiz günlerde sulama tesislerinden faydalanan çiftçiler için bakım ve işletme ücretleri resmî gazetede yayınlandı. 2023 yılı sulama tesisleri bakım ve işletme ücret tarifleri yürürlüğe girdi.

Ekli “2023 Yılı Sulama Tesisleri İşletme ve Bakım Ücret Tarifelerine İlişkin Karar” yürürlüğe konuldu. 6200 sayılı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce Yürütülen Hizmetler Hakkında Kanunun 28. ve 29. maddeleri gereğince karar verilmiştir.

Bu karara göre Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce işletilen Ağrı’da Eleşkirt, Tunceli’de Akpazar, Elazığ’da Kuzuova, Çanakkale’de Gökçeada, Van’da Van ve Gürpınar tesisleri ile yüklenici firmalar tarafından işletilen Bursa’da Dağdibi, Erzurum’da Kirazlı, Bingöl’de Gözeler, Diyarbakır’da Ergani, Kayseri’de Bünyan Sarıoğlan, Gümüşhane’de Sadak, Kastamonu’da Bezirgan Hazım Kılıç, Bilecik’te Bayırköy, Sakarya’da Topçu, Kantar ve Elmalı, Sivas’ta Nevruz ve Akören, Balıkesir’de İvrindi-Gökçeyazı sulama tesislerinde belirlenen tarife üzerinden işletme ve bakım ücreti alınacak.

İşletme ve bakım ücretleri bitkilerin yıl içindeki yetişme süresine göre belirlenecek. Bu yüzden aynı yıl içinde aynı parselde kaldırılan bitkinin yerine bir diğeri ekildiğinde farklı işletme ve bakım ücretleri farklı fiyatlandırmalarla uygulanacak. İşletme ve bakım ücretleri sulama sayısına bakılmadan, sulanan parselin sahibinden, kiracı ya da ortakçısından temin edilecektir.

2023 yılı sulama tesisleri işletme ve bakım ücretleri, 30 kategorideki bitki çeşidi ve sera için dekar başına 25 TL ile 743 TL arasında değişiklik gösterirken 1000 metreküp su ücreti, 25 TL ile 276 TL arasında değişecek. Bununla birlikte depolama yapıları ve düzenlenmiş doğal göllerden sanayi amaçlı su tahsislerinde 1000 metreküp su ücreti 55,80 TL olduğu açıklandı.

Sulama Tesisleri için İşletme ve Bakım Ücretleri İndirimleri

Aynı parselde bir yıl içerisinde bir bitkiyi kaldırıp diğer bitki ekildiğinde, bir önceki bitkinin sulanmış olması şartıyla, sonrasında ekilen bitki için işletme ve bakım ücretinde %20 indirim uygulanacak.  Yağmurlama ve damla sulama dahil çiftçilerin kendi motopomplarıyla suladıkları bitkiler için ise işletme ve bakım ücretinde %50 indirim uygulanacak.