Keten Tohumunun Nedir? Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Temmuz 2024 - 02:43

Keten Tohumunun Nedir? Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumunun Nedir? Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?
Son Güncelleme :

26 Kasım 2022 - 8:50

219 views

Keten tohumu besleyici içerikleri ve yüksek lif değerlerine sahip olması ile son yıllarda dikkat çekmektedir. Düşük kalori ve omega-3 bakımından zengin olmasından dolayı keten tohumu, sağlıklı beslenenlerin son yıllardaki en gözde besin tercihlerinden biridir. Keten tohumu farklı amaçlar için mutfaklarda kullanılan bitkiler arasında gösterilir. Keten tohumu kahvaltılarda, yemeklerde, ara öğünlerde kısaca günün her saatinde tüketilmeye uygundur. Keten tohumunu son yıllarda bu kadar gözde konuma getiren özelliği nedir? Keten tohumunun faydaları nelerdir? Keten tohumu hangi nedenlerle tüketilmektedir? Sorularınızın cevapları yazımızın devamında.

Keten Tohumu Nedir?

Keten tohumu, Linum Usitatissimum ailesine aittir. Keten bitkisinden üretilen keten tohumunun ilk ortaya çıktığı yer olarak Mısır gösterilir. Ancak her ne kadar ilk olarak Mısır ikliminde varlığını sürdürmekte olsa da farklı iklimlerde yetiştirilebilecek özelliklere de sahiptir. Bu sayede farklı hava koşullarında ve topraklarda keten tohumu yetiştiriciliği yapılabilir.

Keten bitkisi kumaş yapımda kullanılabileceği gibi, tohumu besin olarak tüketilebilir ve keten yağı da elde edilebilecek alternatiflerdir. Keten tohumu bitkisel besinlerden olmasına karşın içerdiği lif ve omega-3 bakımından fazlasıyla zengin değerlere sahiptir. Bu da bitki içerikli besinler arasında daha doyurucu ve etkili özelliklere sahip olduğu anlamına gelmektedir.

Keten Tohumu Faydaları Nelerdir?

Keten tohumu tüketim tercihleri arasında en çok karşınıza yoğurt ile karıştırılarak çıkmaktadır. Bu yöntem sağlıklı beslenme düzenini belirlemiş kişiler tarafından en sevilen ara öğün olarak tüketilmektedir. Her ne kadar bu niteliği ile bilinse de keten tohumu kanserle mücadelede de kullanılmaktadır. Uzmanların görüşleri dikkate alındığında keten tohumunun kansere sebep olan kötü huylu hücrelerin etkisiz hale getirilmesinde etkilerinin olduğu belirtilmektedir. Ayrıca kan şekeri dengelemek konusunda da başarılı sonuçlar ortaya çıkardığı görülmektedir.

Keten Tohumu Tüketim Şekilleri Nelerdir?

Keten tohumu tüketim şekilleri kullanım amaçlarına göre farklılık gösterir. Bu tüketim seçeneklerinden bazısı;

  • Tane olarak kullanıldığında sindirim sistemini desteklediği görülmektedir.
  • Çay olarak kaynar suda demlenmesi ile tüketilebilir. Kış aylarında tüketilen bitki çaylarının arasında keten tohumuna da alternatiflerden biridir.
  • Omega-3 ihtiyacına karşılık en iyi tüketim şekli yoğurtla birlikte kullanılmasıdır. Bir kase yoğurda eklenecek bir yemek kaşığı keten tohumu ile doyurucu ve besleyici ara öğün elde edilebilir.
  • Ana öğünlerde salata tüketenler için, salataya eklenecek keten tohumu ile daha uzun süreli tokluk hissi elde edilebilir.
  • Her ne kadar tohumu kadar etkili olmasa da keten tohumu yağ olarak da tüketilebilir. Tohumların ezilmesi ile elde edilen yağ lif bakımından tohum formuna oranla daha az etkili olmaktadır.